Gazdaság

Megszavazta a fideszes többség a kata módosítását

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

120 igen, 57 nem szavazattal egy tartózkodás mellett megszavazta a fideszes parlamenti többség a kata módosítását. A kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló törvényjavaslatot úgy fogadták el, hogy azt hétfőn nyújtotta be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (Varga Mihály pénzügyminiszter előadóként jegyezte a javaslatot). A változtatás sokaknál kiverte a biztosítékot, tüntetők két hidat is lezártak a fővárosban kedden.

Kapcsolódó
Hídblokád és futárfelkelés: a kata-módosítás ellen tüntettek a fővárosban
Eredetileg a Kossuth téren tiltakoztak, aztán blokád alá vonták a Margit és Erzsébet hidakat is. Folytatás következik szerdán.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a jövőben kizárólag a lakosságot saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül kiszolgáló főállású egyéni vállalkozók adózási formája lesz a kata. Ennek megfelelően amíg korábban kisadózó vállalkozásokat emlegetett a jogszabály, a tervezet már kisadózó vállalkozókról beszél. Azokat a katásokat teljesen kizárnák a lehetőségből, akik akár egyetlen számlát is kiállítanak belföldi vagy külföldi kifizetőnek. Ezt azt jelenti, hogy a csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. Belőlük „koldus nyugdíjas” lesz az adószakértő szerint a minimálbér felét alig meghaladó 108 ezer forintos biztosítási alap miatt. A változásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Kivégzéssel ér fel a kata módosítása, rengetegen esnek el a lehetőségtől
A csaknem 400 ezer katás vállalkozó közül alig százezren lehetnek, akik csak a lakosságnak szolgáltatnak. Belőlük „koldus nyugdíjas” lesz az adószakértő szerint, a többieknek viszont már most fájhat a fejük: az eddiginél több közterhet kell fizetniük, ráadásul már az ősztől. Szellemi foglalkozásokat űző szabadúszók, ügyvédek, állatorvosok éppúgy rosszul járhatnak, mint virágboltosok, takarítók vagy villanyszerelők.

A szavazást egy vita is megelőzte, de érdemi párbeszéd nem volt. Igaz, nem is nagyon lehetett, miután gyakorlatilag csak ellenzéki politikusok szólaltak fel a parlamentben. A kormánypártokat összesen 10 politikus képviselte, de csak Illés Boglárka, a Törvényalkotási Bizottság fideszes tagja, Tállai András államtitkár és Nacsa Lőrinc szólalt fel.

Utóbbi emlékezetesre sikeredett, a vitáról az alábbi cikkükben számoltunk be.

Kapcsolódó
„Gyurcsány 2006-ban árat emelt” – így védi a kata-módosítást a Fidesz, az ellenzék szerint bárddal operál a kormány
A DK az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, Varju pedig széttépte a törvényjavaslatot.

Dömötör Csaba a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a szavazás előtt mindössze annyival tudott érvelni az ellenzéki kritikák ellenében, hogy a katát a Fidesz vezette be, és az ellenzéki képviselők akkor nem szavazták meg az adónem bevezetését.

A taxisok ugyan kivételt képeznek, de a módosításnak ők sem örülnek, és 24 órán belül korrekciót kérnek a kormánytól. A Magyar Orvosi Kamara pedig azt szeretné, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

Kapcsolódó
Magyar Orvosi Kamara: a kata-módosítás akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását
Azt kérik, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik