Belföld

Megúszta a tényleges életfogytiglant, 40 év múlva szabadulhat a soroksári gyilkos

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Jogerősen is életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Fővárosi Ítélőtábla R. Szilvesztert, aki 2013 szeptemberében megerőszakolta és meggyilkolta Gy. Krisztinát Soroksáron. Ez azt jelenti, hogy a férfi megúszta a tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést, amit perbeszédében kért rá az ügyész.

R. Szilveszter nem ismerte korábbról a későbbi áldozatát. Egy garázsban tengette az életét, állandó jövedelme sem volt.

Krisztina egy budapesti családi házban élt a férjével és a kiskorú gyermekével, és rendszeresen futott a lakóhelye közelében. Futási útvonalának egy része közvilágítás nélküli, aszfaltozott kerékpárút volt, amelyet mindkét oldalról füves, bokros, helyenként fás terület szegélyezett. Krisztina este nyolc óra előtt ment el futni hazulról  és csupán egy mobiltelefont vitt magával.

R. Szilveszter egy kivilágítatlan füves-bokros szakaszon támadt a nőre. A férfi letépte róla a ruhát, és megerőszakolta. Ezt követően egy kötelet tekert a nő nyaka köré, megfojtotta, majd megkötözte a kezeit. Ezután magához vette a nőnél talált mobilt és az ahhoz tartozó fülhallgatót, majd az áldozata ruháival elhagyta a helyszínt.

A gyilkost életfogytiglanra ítélték tavaly ősszel első fokon, azzal, hogy 35 év múlva szabadulhat feltételesen leghamarabb. Emellett kötelezték a 200 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére is. A másodfokon eljáró ügyész tényleges életfogytiglant kért R. Szilveszterre, de erre nem került sor. A Telex azt írja, hogy a táblabíróság másodfokon is életfogytiglanra ítélte a férfit, de a feltételes szabadlábra helyezésének időpontját negyven évre felemelte. Ez azt jelenti, hogy 84 évesen szabadulhat ki legkorábban.

Kapcsolódó
„Remélem, koporsóban jön ki a börtönből” – mondta sírva a megölt futónő édesanyja
Életfogytig tartó fegyházra ítélték első fokon R. Szilvesztert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik