Belföld

„Remélem, koporsóban jön ki a börtönből” – mondta sírva a megölt futónő édesanyja

A szerző felvétele
A szerző felvétele

Életfogytig tartó fegyházra ítélte pénteken a Fővárosi Törvényszék R. Szilvesztert, aki nyolc évvel ezelőtt megerőszakolta és megölte Gy Krisztinát Soroksáron. A férfi leghamarabb 35 év múlva bocsátható szabadlábra feltételesen.

A 36 éves futónő holttestét egy bozótosban találták meg 2013. szeptember 25-én. A vádirat szerint az anyukát lemeztelenítették, majd durván bántalmazták, megerőszakolták és megfojtották. Az elkövető ezt követően magához vette az áldozata mobilját és elmenekült.

A hatóságok öt évig nem találták a bűncselekmény elkövetőjét. Áttörés 2018 őszén következett be, amikor laboratóriumi vizsgálatok egyezést mutattak az évek óta börtönben lévő R. Szilveszter DNS-mintája és a helyszínen talált anyagmaradványok között, s az áldozat mobilját megtalálták a férfi börtönletétjei között.

Mint kiderült, a gyilkossággal gyanúsított R. Szilveszter a gyerekkorát a helyszín közelében töltötte, asztalosnak tanult, de nem dolgozott a szakmájában, hajléktalan lett, és lopásokból tartotta fenn magát. Tizenöt éves korában csukták le először, s már a soroksári gyilkosság előtt is többször élvezte a büntetés-végrehajtás vendégszeretetét lopás, rablás, testi sértések miatt.

R. Szilveszter eleinte azzal védekezett, hogy látta, amikor a futónőt egy másik férfi bántalmazza. Azt állította, úgy került a helyszínre a DNS-e, hogy megpróbálta megvédeni a nőt, és közben megsérült. Ezt azonban cáfolta a genetikai szakértői vélemény, az áldozat combján és különböző testrészein ugyanis kizárólag R. Szilveszter genetikai profilja volt kimutatható.

Az ügyész már az előkészítő ülésen életfogytig tartó fegyházat kért R. Szilveszterre aljas indokból elkövetett emberölés, szexuális erőszak és kifosztás miatt azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadlábra bocsátásának időpontja legkorábban 30 év múlva lehet. R. Szilveszter azonban nem kötött alkut, hanem az egész büntetőeljárás során a hallgatást választotta, többször is a kamerákba vigyorogva húzta az időt.

Végül mintegy két héttel ezelőtt tett írásbeli vallomást, amikor már tudta, hogy közeleg az ítélethirdetés. Ahogy korábban, úgy ebben is tagadta, hogy bármi köze lenne a gyilkossághoz.

Azt állította, hogy a biciklijével haladt az ominózus napon, amikor észrevette a fűben fekvő nőt. Megnézte, sőt meg is fordította Krisztinát, de látta, hogy halott. Ekkor ékszert keresett, de nem talált rajta.

Ezt követően pedig a bicskájával véletlenül megvágta magát, és a nő telefonjával lelépett a helyszínről. Arról pedig csak egy tévéműsorból értesült a börtönben, hogy a nő gyilkosság áldozata lett. Az ügyész a perbeszédében is életfogytiglant kért a férfire.

A bíró egyetértett a vádban foglaltakkal, ezért emberölésben, szexuális erőszakban és kifosztásban is bűnösnek mondta ki a férfit. Ezért őt életfogytig tartó fegyházra ítélte azzal, hogy leghamarabb 35 év múlva bocsátható szabadlábra feltételesen.

A bíró az indoklásában részletesen beszámolt arról, milyen nagy erőfeszítéseket tettek a hatóságok azért, hogy felgöngyölítsék az ügyet, és lényeges volt annak a feltérképezése is, hogy milyen személyiség volt az áldozat. Mint mondta, fel sem merült az eljárás során, hogy a férfi korábbról ismerte volna a futónőt, azaz kizárólag a bűncselekmény során hagyhatott nyomokat áldozatán a vádlott.

Elmondta, hogy a szakértők egyértelműen megállapították, olyan sérülések is voltak az áldozaton, amikből egyértelműen kiderült, a nő szexuális erőszak áldozata lett, és még élt, amikor elszenvedte a sérüléseit. Hozzátette, a férfi nyál- és ondómintáját is megtalálták a futónő combján és egyéb testrészein. Ez azt jelenti, hogy nem áll meg a vádlott eljárás végén tett írásbeli védekezése, miszerint már holtan találta meg a nőt.

A bíró kiemelte, hogy R. Szilveszter esetében az aljas indokkal való elkövetés is megállapítható, mert a szexuális erőszak után azért ölte meg az áldozatát, hogy ne derüljön fény a tettére. Mivel többszörös visszaesőnek minősül, ezért csak az életfogytiglan a megfelelő büntetés számára.

Az ügyész súlyosításért fellebbezett, és azt kérte, hogy hosszabb időre tolják ki a feltételes szabadlábra bocsátás idejét, azaz R. Szilvesztert 35 évnél később bocsáthassák csak leghamarabb szabadlábra.

R. Szilveszter és védője, Lichy József az emberölésben és a szexuális erőszakban felmentésért fellebbezett, míg a kifosztásban három nap gondolkodási időt tartott fenn az ügyvéd a nyilatkozata megtételére. A bíróság a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta a férfi letartóztatását.

Gy. Krisztina édesanyja az ítélethirdetés után azt mondta a rá várakozó újságíróknak, hogy elfogadhatónak tartja az ítéletet, de reméli, hogy a lánya gyilkosa tényleges életfogytiglant kap másodfokon.

Szerettem volna a szemébe nézni, de sajnos nem sikerült. Biztosan sejtette, hogy itt lesz az anyuka, és el akarta kerülni annak a lehetőségét, hogy szembenézzen velem. Remélem, hogy koporsóban jön ki a börtönből

– mondta a megölt nő édesanyja, hozzátéve, mind a mai napig nem tudták feldolgozni ezt a tragédiát.

„Mindig azt várom, hogy a lányom egyszer csak bekopog az ajtón, és kiderül, hogy ez az egész nem igaz, de soha nem kopog” – tette hozzá sírva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik