Élő Belföld

800 milliárd forint extraprofitadót szed be a kormány, csak a magyar rendszámú autóknak jár a kedvezményes benzin

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
A legtöbbet a bankok és az energiaszektor fizeti, visszatér a reklámadó is, közölte Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter. Annak ellenére, hogy május van, a teljes évre szeretnék beszedni az extraprofitot. Adóemelések jönnek, a nyelvvizsga-amnesztia megy, az árstopok maradhatnak, de erről külön döntenek.

A KATA kapcsán az a szándék, hogy az eredeti szándék érvényesüljön

Gulyás szerint olyat is látnak, hogy nagy cégek vezetői a fizetésük egy részét KATÁ-zva kapják meg, holott ezt kisvállalkozásoknak találták ki. A céljuk az, hogy ezt visszavezessék a kisvállalkozások felé, de akár további kedvezményeket is adjanak. Szerinte a cél az, hogy ne legyen ez bujtatott foglalkoztatási forma.

De miért extraprofit?

A biztosítói szektorban azért lett szerinte extraprofit, mert nőtt az öngondoskodás igénye. Az energiaszektorban pedig azért, mert olcsón jutnak nyersanyaghoz, miközben a benzin drága. Gyakorlatilag megadóztatják azt, hogy a Mol olcsón veszi az orosz olajat.

Az élelmiszerek ára drágult, itt ezért vonnak el extrapfrofitot. A telekomszektort azért terhelik, mert többen maradtak otthon, többen roamingoztak (ami ellentmond az előző állításnak). A légiközlekedést azért terhelik, mert elkezdett visszajönni a forgalom. A gyógyszerértékesítés nagyon megemelkedett a koronavírus-járvány miatt is. A reklámadó pedig Nagy szerint a tévézéssel függ össze, ami valójában csak egy mondat, nem indok arra, hogy miért kell innen extraprofitot elvonni.

Itt van, hogy pontosan ki fizet

A most érvényben lévő adók ágazati különadók fennmaradnak, a most bevezetendő extraprofit-különadókat ezeken felül kell fizetni, mondja Nagy Márton.

  • Az első ágazat a bankszektor, ahol 250 milliárd forint évente a különadó, a tranzakciós illeték kibővítése pedig 50 milliárd forint.
  • A második szektor a biztosítási, ahonnan 50 milliárd forintot vonnak el.
  • A harmadik az energiaszektor, itt leginkább a Mol érintett, az ágazattól 300 milliárd forintot vonnak el.
  • A kiskereskedelmi szektorból 60 milliárd forintot vonnak el.
  • A telekommunikációs szektortól 40 milliárdot.
  • A légitársaságok 30 milliárd forintot fizetnek majd pluszban.
  • A gyógyszerforgalmazói szektor 20 milliárd forintot fizethet.
  • A médiacégeket sújtó reklámadó 2023 január elsejétől lép ismét életbe, 15 milliárd forintot vár belőle a kormány.

Megszorítások lesznek

A kiadási oldalon is csökkentenek, jelentette be Nagy Márton eufemisztikusan. Szerinte ez is kell ahhoz, hogy jövőre meglegyen a három és fél százalékos hiánycél.

A minisztériumok költségvetését csökkentik, és az állami beruházásokat is átütemezik. Egyre inkább csak a piaci beruházásokat ösztönzik majd.

Csak magyar rendszámú autók tankolhatnak holnaptól

Európában ma a legkedvezőbb áron Magyarországon lehet tankolni, de sok visszaélés van, ezért mostantól csak magyar rendszámú, magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók tankolhatnak Magyarországon. Ezt a holnapi nappal be is vezetik.

Gulyás Gergely bejelentése nem volt egyértelmű, ezért nem sokkal később pontosított is. Mint fogalmazott, természetesen mindenki tankolhat Magyarországon a jövőben is, de holnaptól a külföldi rendszámmal rendelkezőkre nem vonatkozik a benzinárstop.

Emiatt egyébként valószínűleg kötelezettségszegési eljárást indít majd az Európai Bizottság.

Brüsszel miatt

Gulyás szerint nemcsak a háború, hanem a brüsszeli szankciós politika is felelős az árak elszállásáért. A magyar kormány feladata szerinte az, hogy az ország biztonsága mellett a gazdaságát is megvédjék.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik