Gazdaság

Szijjártó: A különadók nem érintik a termelést folytató vállalatokat

Varga Jennifer/24.hu
Varga Jennifer/24.hu

Az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat, Magyarország még mindig a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában – közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI beszámolója szerint. Szijjártó elmondta, hogy az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek a fizikai, gazdasági és energetikai biztonság szempontjából is.

Szerdán Orbán Viktor bejelentette, hogy az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert. A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot.

Ennek értelmében kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extra profitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mit is jelent pontosan ebben a kontextusban az extra profit.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik