Belföld europoli

Deutsch Tamás az olajembargó vétózásáról: Van féltucat uniós állam, amely hálás nekünk

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Deutsch Tamás azt mondta a hétfő esti Egyenes Beszédben, hogy az olajembargót ellenző uniós országok száma folyamatosan emelkedik.

Ugyanis – magyarázta a Fidesz EP-képviselője – az Európai Bizottság eleget tett annak, hogy előáll egy uniós tervvel arról, hogy lehet megszabadulni „az orosz földgáz- és kőolaj-függőségtől, és ezt a javaslatát múlt héten a nyilvánosság elé tárta. Ez a javaslat kizárólag lózungokat tartalmaz”, és eszerint „300 milliárd euróra lenne szükség összeurópai szinten.” Ehhez mindössze – folytatta Deutsch – 20 milliárd saját forrást akar adni az uniós, „a többit viszont a tagállamok állítsák elő. Ebből az látszik, hogy semmilyen végiggondolt terv, semmilyen érvényes stratégia” nincs a terv mögött Deutsch szerint.

Ebből az látszik Deutsch szerint, hogy homokra épülne egy olajembargó. Hozzátette: van hat-hét tagállam, akik nagyon hálásak a zárt ajtók mögött Magyarországnak, hogy nem akarja megszavazni az embargót.

Orbán Viktor korábban már jelezte, hogy nem tudja az orosz kőolajat érintő uniós embargót támogatni.

Kapcsolódó
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik