Belföld

Több év börtönt kértek két rendőrre, mert ok nélkül lefújták és fejbe rúgták a hajléktalanokat

Getty images
Getty images

A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette, kiszolgáltatott személy megalázásának vétsége és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat három rendőr ellen a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsánál.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy több év végrehajtandó börtönt, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést kértek a hajléktalanok bántalmazásával vádolt két rendőrre. Azzal a rendőrrel szemben, aki nem tett feljelentést a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről megrovást indítványoztak.

Kérdésünkre elmondta még, hogy a bántalmazással vádolt két volt rendőr részbeni beismerő vallomást tett a nyomozati szakban, a bűncselekményről tudomást szerző, de azt nem jelentő vádlott viszont mindent beismert.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy vádirata szerint tavaly januárban a húszas éveik elején járó két rendőr Mohács belterületén, járőrszolgálatuk során kiszolgáltatott élethelyzetű, hajléktalan embereket bántalmazott és alázott meg.

Egy alkalommal a fiatalabb rendőr a földön fekvő és ittassága miatt magatehetetlen sértettet társa jelenlétében többször megrúgta a fején, majd pár nap múlva a sértett kiszolgáltatott élethelyzetét kihasználva arra bírták rá, hogy “léggitározzon” és énekeljen.

Erről az egyik rendőr videófelvételt készített, amit elküldött egy mohácsi kollégájuknak, az üzenetet fogadó rendőr reagált a videóra, de a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről nem tett feljelentést, amivel ő is bűncselekményt követett el. A rendőrök egy másik alkalommal a sértettet és egy másik hajléktalant könnygázspray-vel indok nélkül lefújtak, egyiküket az egyik egyenruhás lábon rúgta, amit szintén levideóztak.

A Központ Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint az egyik bántalmazó rendőr további katonai bűncselekményt is elkövetett azzal, hogy szolgálata végén jelentésében – elöljáróit megtévesztve – valótlanul állította azt, hogy intézkedett egy személygépjármű vezetőjével szemben, holott az ellenőrzés a valóságban nem történt meg. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, kiszolgáltatott személy megalázása és katonai bűncselekmények miatt emelt vádat a három rendőr ellen.

A nyomozó ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy azzal a rendőrrel szemben, aki nem tett feljelentést a tudomására jutott és hivatalból üldözendő bűncselekményről, a bíróság alkalmazzon megrovás intézkedést. A kiszolgáltatott helyzetben lévő sértetteket bántalmazó rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség esetükben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az ügyészség közleményében ismét cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, hogy a rendőrök szolgálati autójának fedélzeti kamerája a bűncselekmények elkövetéséről képet rögzített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik