Belföld

Itt vannak a magyar érettségi megoldásai

Reggel már megírtuk, hogy a középszinten érettségizőknek a magyar nyelv és irodalom vizsga feladatsorának első részében egy 1999-es szótár előszavát kellett elolvasniuk, melyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van.

Az ismeretterjesztő szöveg elolvasása után meg kellett oldaniuk különböző feladatokat, például megállapításokat, érveket, összefüggéseket kell keresni, értelmezni kell a tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával 40 pontot szerezhettek.

A feladat megoldását az Eduline már közzétette, itt lehet megtalálni.

Az első feladatsor második felében az iskolai memoriterekről írhattak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásról fogalmazhattak meg hozzászólást az érettségizők. A szövegnek 120-200 szóból kellett állnia, és maximum 10 pont jár érte. Az első feladatsor megoldására 90 percet kapnak a diákok.

A memoriterekről szóló feladatok megoldását itt tette közzé az Eduline. A gyakorlati szövegalkotásról szóló megoldási javaslatokat pedig itt. 

A második feladatlap megoldására 150 percük volt az érettségizőknek. Ennél szintén választani lehetett, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. Az Eduline azt írta, Szabó Magda Ezüstgolyó című novellját választhatták, illetve Janus Pannonius Búcsú Váradtól című költeményét és Juhász Gyula Várad című versét hasonlíthatták össze a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Szabó Magda novellájának értelmezéséhez itt adnak segítséget, a versösszehasonlításhoz pedig itt. 

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik