Belföld

Ezek az idei magyar érettségi feladatai

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A középszinten érettségizőknek a magyar nyelv és irodalom vizsga feladatsorának első részében egy 1999-es szótár előszavát kell elolvasniuk, melyben szinonimákról, más szótárakról és szócikkekről is szó van. Az Eduline megjegyzi, hogy a szövegben bőven vannak nyelvészeti kifejezések is, így a téma valószínűleg nem áll túl közel a 18 évesekhez.

Az ismeretterjesztő szöveg elolvasása után meg kell oldaniuk különböző feladatokat, például megállapításokat, érveket, összefüggéseket kell keresni, értelmezni kell a tartalmi kapcsolatokat. A szövegértési feladatok megoldásával 40 pontot szerezhetnek.

Az első feladatsor második felében az iskolai memoriterekről írhatnak érvelést vagy diákönkormányzati tagként osztálykirándulásról fogalmazhatnak meg hozzászólást az érettségizők. A szövegnek 120-200 szóból kell állnia, és maximum 10 pont jár érte. Az első feladatsor megoldására 90 percet kapnak a diákok.

A második feladatlap megoldására 150 percük van az érettségizőknek. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése. Az Eduline azt írja,

Szabó Magda Ezüstgolyó című novellját választhatták, illetve Janus Pannonius Búcsú Váradtól című költeményét és Juhász Gyula Várad című versét hasonlíthatták össze a diákok a középszintű magyarérettségi második részében.

Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik