Belföld zöldövezet

A végtelenségig újrahasznosítható, mégse figyelünk rá eléggé

Getty Images
Getty Images
Korunk egyik legnagyobb környezeti kihívását a hulladékok okozzák. Noha a legtöbb szó kétségtelenül a műanyagokról esik, más típusú hulladékok is szennyezik a bolygót. Az alumínium dobozok például szintén igen problémásak, ezen csomagolásokból káros anyagok szabadulhatnak fel bomlásuk során, előállításuk ráadásul rendkívül szennyező és energiaigényes. Szerencsére az újrahasznosítás jelentősen mérsékelheti az alumínium dobozok környezetre gyakorolt hatásait.

Az újrahasznosításra szánt hulladék gyűjtése területenként nagyon változó lehet. Magyarországon az önkormányzatok rendszerint kihelyeznek szelektív gyűjtőket, egyes helyeken viszont a hulladékért egyenesen házhoz mennek. Az is előfordul, hogy a gyűjtést magáncégek végzik.  A fém szemetet, így az alumínium csomagolókat, a legtöbbször sárga fedelű tárolókba, esetleg szürke konténerekbe kell tenni. A dobozok szinte csakis a szelektív gyűjtés révén kerülnek be az újrahasznosítási rendszerbe, de sok egyéb fémtárgy más módon, például a lomtalanításoknak köszönhetően.

Minden Doboz Visszajár

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Returpack és a SPAR Magyarország együttműködésének köszönhetően fogyatékossággal élő és rászoruló gyermekek nyári táborozását támogathatják az aludobozok visszaváltásakor a vásárlók a „Minden Doboz Visszajár” program segítségével. A kezdeményezés szervezői arra kérik a lakosságot, hogy a háztartásban összegyűlt alumínium dobozokat a kijelölt SPAR és INTERSPAR üzleteknél megtalálható automatákban váltsák vissza, majd a visszaváltási folyamat végén válasszák az adakozásra lehetőséget kínáló gombot. Így az aludobozok értéke jótékonysági célokat szolgál majd, hiszen ezzel nehéz sorsú gyermekek nyaralását segíthetik a vásárlók a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyári táboraiban.

 

A kezdeményezés részletei elérhetőek a következő weboldalon: www.mindendoboz.hu/adomany. Az aludobozok visszaváltásában résztvevő SPAR és INTERSPAR áruházak listája pedig a következő linken érhető el: www.sparafenntarthatojovoert.hu/szelektiv-hulladek

A fémhulladékok általában keverve érkeznek meg a nagyon szigorú előírásokat követő újrahasznosító üzemekbe. Éppen ezért a feldolgozás első lépéseként kézzel és géppel válogatják át a különböző típusokat, a külső megjelenés mellett többek között a sűrűségbeli eltérések vagy a mágneses tulajdonságok segíthetik a szelektálást. Ezt követően a hulladékokat megtisztítják, sok esetben pedig fel is aprítják, az azonos típusokat pedig hasonló formájúvá alakítják – az alumíniumot például rendszerint vékony lapokká préselik. Végezetül az anyagot beolvasztják, majd általában szállításra alkalmas rudakat hoznak létre belőle.

Az alumínium egyik nagy előnye, hogy a leggazdaságosabban, minőségromlás nélkül, elméletileg a végtelenségig újrahasznosítható.

Az anyag elsődleges gyártása rengeteg energiát igényel, ráadásul olyan melléktermékek keletkezésével jár, mint a vörösiszap, ám az újrahasznosítás ehhez képest sokkal kevésbé káros a környezetnek. Mindez azt jelenti, hogy az alumínium újbóli feldolgozása nemcsak a bolygó számára kedvező, hanem még gazdaságilag is előnyös megoldás.

Sajnos hazánkban még van hova fejlődni az alumínium dobozok újrahasznosítását illetően, hiszen rengeteg ilyen termék végzi a szemétlerakókban. A cél az lenne, hogy 2030-ra 60 százalékra növeljék Magyarországon az alumínium csomagolások újrahasznosítási arányát – az érték jelenleg a 40 százalékot sem érheti el.

Szponzorált tartalom

A cikk a Spar támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik