Belföld

IDEA Intézet: A Fidesz vezet az ellenzék előtt

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A biztos szavazóknál 5, a teljes népességen belül 2 százalékpontos az előnye.

Az IDEA Intézet reprezentatív kutatása szerint a teljes népességben a Fidesz–KDNP 1, az Egységben Magyarországért 2 százalékponttal növelte támogatottságát. A februári mélyponthoz képest ez a Fidesz esetében 3, az ellenzéknél 5 százalékpontos emelkedést jelent.

Most a kormánypárti lista előnye 2 százalékpontos, ami hibahatáron belüli különbség. A teljes népességben  az ellenzék támogatottsága 39, a kormánypárté 41 százalék. (Az ellenzék listás támogatottsága ilyen magas utoljára az előválasztás idején volt.)

Az IDEA Intézet mérése szerint közben a bizonytalanok tábora 3 százalékponttal csökkent. A Mi Hazánk Mozgalom (3%) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (2%) nem érné el az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A legaktívabb, biztos szavazóknál a kormánypárt 50, az ellenzék 45 százalékon áll, úgy, hogy kissé nőtt az ellenzék támogatottsága (+2%), míg a Fideszé nem változott. Az intézet szerint az 5 százalékpontos különbség egy záruló olló eredménye. A választáson biztosan részt vevő, listapreferenciával rendelkezők körében sincs más párt, amely elérné a parlamenti küszöböt.

A választáson aktívnak tekinthető, de listapreferenciájukat titkoló, azzal kapcsolatban bizonytalanok aránya – 70 százalék körüli részvétel esetén – 400-450 ezer fő lehet. E csoportban mindkét nagy politikai tömbnek vannak még tartalékai, az IDEA Intézet szerint egy hajszállal nagyobbak az ellenzéknek. Az aktív bizonytalanok és aktív titkolózók több mint kétharmada nő. E körben magas a nagyvárosi szavazók és a 40 év alatti fiatalok aránya.

A következő napokra a két nagy politikai tömb óriási mozgósítása látszik kibontakozni, az IDEA Intézet annak hatását már nem tudja vizsgálni, így április 3-ra választási előrejelzést sem készít.

Módszertan

Az adatokat március 22–március 28. között vették el közösségi média alapú kérdőív segítségével. A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor, régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Az 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik