Belföld csatatér '22 - veszprém 3. evk

Kórházi vezetők Navracsiccsal nyugtatgatják a traumatológiai ellátás felfüggesztése miatt háborgó ajkaiakat

Pék Balázs / olvasónk
Pék Balázs / olvasónk

Sajtótájékoztatón gyűltek össze az ajkai és veszprémi kórházak vezetői, a Fidesz városi és országos nagyágyúja, hogy megnyugtassák a kedélyeket. Ajkán a Covid-járvány miatt ugyanis nagyrészt leállították a traumatológiai és neurológiai ellátásokat, ezért például a baleseti sérülteket a távolabbi Veszprémbe viszik. A városban pletykák kaptak szárnyra, az ellenzék is ráült a témára, ezért a kormánypárt szokatlan módon intézményvezetőkkel együtt higgasztott le mindenkit a 0 fok körül táncoló kinti zimankóban.

Az utóbbi hetekben eléggé forrtak az indulatok Ajkán, a Magyar Imre Kórház körül, a Covid-ellátás miatt. Dióhéjban az volt a fő probléma, hogy a traumatológiai és neurológiai ellátásokat jelentős részben felfüggesztették, hogy több ágyat szabadíthassanak fel a koronavírus negyedik hulláma miatt. A témát a tapolcai választókörzet (veszprémi 3. oevk.) összellenzéki jelöltje, a jobbikos Rig Lajos is napirenden tartotta, nagyjából arra építve fel érveit, hogy például egy baleset sérültjét ezentúl sokkal több idő lesz kórházba szállítani.

A szóbeszédek eloszlatása, a kedélyek megnyugtatása miatt a Fidesz helyi szervezete az érintett kórházigazgatókkal kiegészülve sajtótájékoztatót hirdetett meg a kórház aulájába december 20-ra, hétfőre. Ez furán is vette ki magát a látogatási tilalom idején, ezért a kórház bejárati sorompója elé, egy vöröskeresztes sátor alá helyezték át azt. Fülöp Zoltán, a helyi Fidesz csoportvezetője, önkormányzati képviselő szerint „sok fals információ, dezinformáció jelent meg” az osztályátszervezések okairól, ezért volt szükség a tájékoztatóra.

Nagy Zoltán, a Magyar Imre Kórház főigazgatója először a korábbi fejlesztésekről beszélt az általa „üvegpalotának” is hívott óriási épülettömbre mutatva. Felsorolta a külső-belső felújításokat, hogy egy modern oxigénellátó hálózatot alakítottak ki, hogy 2020-ban Covid-kórházzá váltak, hogy az egyes járványhullámok mennyi tapasztalatot adtak. Fonák módon egy nyelvbotlást is elkövetett, amikor osztályok „bezárásáról” beszélt, igyekezett is csakhamar „szüneteltetésre” korrigálni. Szerinte működik az új struktúra, bár hozzátette:

a betegek a veszprémi kórházban megkapják az ellátást, igaz, időtávban kicsit később.

Vasvári Tamás / MTI Nagy Zoltán, a Magyar Imre Kórház főigazgatója

Töreki-Vörös Ibolya, a megye fő kórházának, a veszprémi Csolnoky Ferencnek a főigazgatója vette át a szót. Miután ő is beszélt a fejlesztésekről, rátért arra, hogy központi veszélyhelyzeti tervek alapján történnek az ágyfelszabadítások, és javasolták a neurológiai és a traumatológiai ellátások Veszprémbe helyezését. Az ökölszabály szerint ha a covidos ágyak telítettsége eléri a 80 százalékot, ágyakat kell felszabadítani. Ajkán és Pápán is ez történt, e lépést csak más osztályok ágyszámának rovására lehetett végrehajtani.

A veszprémi kórházigazgató azt ígérte, amint kisebb lesz a Covid miatti ágyigény, a traumatológia és a neurológia is visszatér a Magyar Imre Kórházba.

Őket egy illusztris, noha szokatlan vendég követte: Navracsics Tibor, a Fidesz nemrégiben kinevezett Veszprém megyei választókerületi elnöke, no és persze a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kormánybiztosa. „Rendkívüli időket élünk” – magyarázta megjelenését, majd érezve, hogy kissé érthetetlen, ő miért jelent meg, elmondta, az EKF-programban fontos szerep jut majd az ajkai kórháznak, mint kiemelt egészségügyi háttérintézménynek, de az Északnyugat-dunántúli Gazdaságfejlesztési Övezet (aminek szintén kormánybiztosa) projektben is. Arról is beszélt, szövetséget kötött Ajka városával és vezetőjével, a szocialista Schwartz Bélával, százmilliók is jöttek az iparvárosba épület- és csónakázótó-felújításra.

Pék Balázs / olvasónk Navracsics Tibor a kórház előtt megrendezett sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik