Belföld

Saját zsebre hitelesítették a taxiórákat, 250 embert vertek át

Hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség azokkal a hivatali ügyintézőkkel és vállalkozókkal szemben, akik a rendszer kijátszásával saját hasznukra végezték a taxiórák hitelesítését, közölte közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vád szerint két vádlott olyan vállalkozást működtet Debrecenben, ahol többek között viteldíjmérő eszközök beszerelését, szervizelését és hitelesítését végzik. A szabályozás értelmében személyszállítási tevékenység csak ellenőrzött mérőeszközzel végezhető, ezért a taxiórákat rendszeresen hitelesíttetni kell.

A mérők hivatalos hitelesítése úgy történik, hogy a taxisok jelzik igényüket a vállalkozók felé, akik a kormányhivatalnál bejelentik a megrendelést, ahol azokat iktatják, ügyszámmal látják el, majd a mérésügyi ügyintézőkhöz kerülnek. Ezen ügyintézők a hitelesítést számla alapján, az igazgatási díj megfizetését követően végezhetik el.

Az öt vádlott a hivatalos ügyintézést megkerülve úgy végzett hitelesítést, hogy a két vállalkozó a hozzá beérkezett megrendelések kapcsán nem nyújtott be kérelmet a kormányhivatalba, hanem közvetlenül a három ügyintézővel egyeztetett időpontot.

Ezt követően a három kormányhivatali tisztviselő vádlott ténylegesen elvégezte a mérőórák hitelesítéséhez szükséges vizsgálatokat, amiről hitelesítési bizonyítványokat állítottak ki. Ezek az okmányok azonban hamisak voltak, mert nem szabályosan megindult hatósági eljárás keretében, hanem a hivatali iktatórendszer kikerülésével készültek.

Az ügyintézők és a vállalkozók megtévesztették az óráik hitelesítését megrendelő taxisokat, számukra hamis hitelesítési bizonyítványt adtak ki úgy, hogy valódi hatósági eljárás látszatát keltették. Ezzel a módszerrel a hivatalos személynek minősülő ügyintézők és a mérést végző vállalkozók 2016-ban és 2017-ben közel 250 megrendelőt tévesztettek meg, akik vizsgálatonként 16 és 21 ezer forint közötti díjat fizettek meg készpénzben a hitelesítést végző vállalkozóknak.

A Debreceni Járási Ügyészség az ügyintézőket hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással, továbbá valamennyi vádlottal szemben szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással vádolja.

A járási ügyészség felfüggesztett börtönt kért az elkövetőkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik