Belföld europoli

A tagállamokat kihagyva is oszthatna pénzt az EU

Momentum Mozgalom
Momentum Mozgalom
Legalábbis az Európai Parlament emellett áll egy momentumos EP-képviselő szerint.

Egy lépéssel közelebb kerültek a magyarországi települések ahhoz, hogy közvetlenül pályázhassanak uniós forrásokra, ugyanis az Európai Parlament (EP) elfogadta a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőről elnevezett Cseh-jelentést. Cseh és Karácsony Gergely budapesti főpolgármester közös közleménye így fogalmaz az indokokról:

Az elmúlt időszakban ugyanis a Magyarországra érkező uniós pénzek – a Fidesz-kormány hibái, bűnei és kompromisszumképtelensége miatt – veszélybe kerültek. Az uniós helyreállítási alap milliárdjai a fideszes korrupció miatt elakadtak, és ugyanezért indulhat jogállamisági eljárás is a magyar kormány ellen.

Felidézik, hogy szerdán fog a jogállamisági mechanizmus ügyében ítéletet mondani az Európai Bíróság. Az előzetes várakozások szerint a testület kimondja majd: a mechanizmus összhangban van az uniós szabályokkal, így az ezt vitató magyar keresetet el fogják utasítani. Ez akár az uniós források elapadását is jelentheti, ezért tartalmazza a Cseh-jelentés azt, hogy a városok közvetlenül is pályázhassanak ezekre, sőt „a koronavírus utáni helyreállítási alapok egy része pedig közvetlenül érkezzen meg a városokhoz”. Így érvelnek:

Így a Fidesz által pénzügyileg kivéreztetett városok, köztük Budapest is fontos forrásokhoz juthatnak. Mindez azért is fontos, mert tudjuk: a városok sokkal inkább tisztában vannak a helyben élő emberek igényeivel, így tényleg az embereket érdeklő, az életminőségüket javító fejlesztések valósulhatnak majd meg.

A jelentés más témákat is érint, kiemelten a klímaváltozásra adandó válaszokat. Budapest jelentős uniós forrásokat szeretne lehívni környezetvédelmi célokra, de nemek közti egyenlőség előmozdítása céljából is. Ehhez kapcsolódik, hogy a jelentés szerint a tagállamoknak ratifikálniuk kéne a – többek közt a nők védelmével és a családon belüli erőszakkal is foglalkozó – Isztambuli Egyezményt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik