Belföld

Gulyás szerint őket igazolja az Alkotmánybíróság migrációs döntése

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Üdvözölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Alkotmánybíróság döntését, amelyben az Európai Bíróság a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállásával kapcsolatos ítéletével foglalkozott. Ez volt az az ítélet, amely kimondta, hogy a tranzitzónákban jogellenesen tartották fogva a menedékkérőket a magyar hatóságok

– A kormány eddigi is kulcsfontosságúnak tartotta, hogy az uniós döntéseknek legyen alkotmányos alapja – mondta Gulyás a sajtótájékoztatóján, és három dolgot emelt ki a határozattal kapcsolatosan.

Egyrészt az ítélet kimondta, hogy Magyarország az európai uniós jogtól függetlenül jogosult szabályozni a kérdést. Másrészt az állam köteles megvédeni a határait a migrációtól és annak káros hatásaitól. Harmadrészt pedig Magyarország nemzeti hatáskörében tarthatja a migráció kezelését.

– Az Alkotmánybíróság leszögezte, hogy osztott hatáskör esetén, amennyiben az unió nem, vagy nem megfelelően gyakorolja a hatáskörét, akkor azt nemzeti hatáskörbe lehet vonni – fogalmazott a miniszter.

Gulyást többször is megkérdezték, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem fogják végrehajtani az Európai Bíróság határozatát, de végig kitérő választ adott. – Volt egy államfői csúcs pár hónapja, hogy ahol arra kérték az Európai Bizottságot, hogy változtasson a szabályokon, hogy amelyek nem védik hatékonyan a külső határokat – magyarázta Gulyás, aki szerint az uniós jogot mindenkinek be kell tartani, de az a kérdés, hogy hol van ennek a határa.

Amikor megkérdezték, hogy változni fog-e a magyar menekültpolitika, vagy továbbra is csak a belgrádi nagykövetségen adhatják be menedékkérelmüket a menedékkérők, Gulyás a következőt válaszolta: Semmi nem fog változni, mert a döntés megerősítette a kormány álláspontját.

Gulyás azt is kijelentette, hogy nem ért egyet a Helsinki Bizottság álláspontjával, amely szerint az uniós bíróság döntését végre kell hajtani.

A Helsinki Bizottság a következőképp kommentálta az Ab döntését: „Elbukott a kormány szabotálási kísérlete, végre kell hajtani az uniós döntést. A kormány lengyel mintára az Alkotmánybíróságot akarta eszközként használni arra, hogy kibújhasson az uniós bíróság neki nem tetsző ítélete alól. Az Alkotmánybíróság ma közzétett határozatával azonban nem adta meg a kormánynak, amit kért. A helyzet egyértelmű: az uniós bíróság döntését végre kell hajtani, a menedékkérőkkel szembeni embertelenségnek pedig véget kell vetni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik