Belföld

Nyugdíjazása előtt éri el egy tanár a nemzetgazdasági átlagbért

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke nagyon borúlátó. Több tanárt, több fizetést, több oltott diákot szeretne.

Horváth Péter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a tanév kezdetén mindenki nagyon bizakodó volt a járványhelyzetet illetően, mert sok 12 év feletti gyerek élt az oltás lehetőségével. Most viszont aggodalomra adhat okot, hogy a vírus újra egyre inkább jelen van, főleg az alsóbb évfolyamokon, az óvodákban.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a tanárhiányról azt mondta, a pontos számot ő sem ismeri, a fenntartók és a szakszervezetek által közöltek közti különbség magyarázata a fokozatos nyugdíjazás, pályaelhagyás lehet. Az biztos, hogy a rendszerből több pedagógus esik ki, mint amennyi érkezik.

Ebből a szempontból nagyon borúlátó vagyok

– tette hozzá.

Horváth Péter szerint legalább azt el kellene érni, hogy az anyagiak miatt minél kevesebb legyen a pályaelhagyó.

Kapcsolódó
„A tantestületekben sokan elkezdtek mást tanulni: cukrásznak, műkörmösnek, asztalosnak készülnek”
Egy győri pedagógus nem hajlandó elkészíteni az életpályamodell által rákényszerített portfóliót. Döntésével nincs egyedül: sok tanár mára inkább más munkalehetőség után néz, mivel 2022-ben portfólió hiányában elköszönhetnek a közalkalmazotti státuszuktól.

Az Orbán Viktor által korábban említett januári 10 százalékos béremeléssel tovább romlik a tanárok társadalmi pozíciója. Ettől nem lesz vonzó a pedagóguspálya, pedig 2013-ban azért üdvözölték az életpályamodellt, mert ezt fontosnak tartották. Horváth Péter emlékeztetett, akkor a pedagógusok béralapját a minimálbérhez kötötték, ami 2015-től ugyanúgy megszűnt, mint rá egy évre az inflációkövetés is.

A kormányfő 10 százalékos emelése nem oldja meg tanárhiányt, ezért 2023-ban ő is egy jóval nagyobb fizetésemelést tartana szükségesnek. Szerinte nem túl biztató, hogy jelenleg a 440 ezer forint körüli nemzetgazdasági átlagbért az előmeneteli rendszerben 61 éves korára éri el egy pedagógus.

Kapcsolódó
Egyre több a lék a pedagógusok süllyedő hajóján – érdemi béremelés nélkül tovább súlyosbodhat a tanárhiány
A közelmúltban több fideszes politikus is úgy fogalmazott, szükség lenne a pedagógusbérek emelésére. Ám amíg a pedagógus-életpályamodell nem változik, addig valódi béremelésről sem lehet szó, így pedig esélytelen, hogy megoldódjon az egyre súlyosabbá váló tanárhiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik