Belföld

Hadházy szerint Poltnak nem áll jogában hallgatni

Tordai Bence / Facebook
Tordai Bence / Facebook
A független képviselő megnevezte, szerinte ki lehet az érintett a végrehajtók fejesei közül. Reagált a Legfőbb Ügyészség.

Hadházy Ákos hiába kérdezte, a legfőbb ügyész megtagadta tőle a választ arra, folyik-e büntetőeljárás a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) valamelyik vezetője ellen. A független képviselő Facebook-oldalán jelezte, ezt elfogadhatatlannak tartja, ezért újabb kérdést nyújt be, hogy Polt Péter árulja el,

miféle jogszabály teszi lehetetlenné, hogy választ adjon egy országgyűlési képviselő világos és egyértelmű kérdésére?

Hadházy Ákos bejegyzésében egyértelművé tette, információi szerint folyik büntetőeljárás a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) egyik vezetője ellen, és meg is nevezte, ki miatt kérdezett rá Polt Péternél az először a Blikkben megszellőztetett ügyre.

A független képviselő már korábban jelezte, nagyon furcsállja, hogy az esetről semmilyen hivatalos szerv, maga a MBVK sem adott ki semmilyen közleményt. Szerinte sok terület van az országban, ami rosszul működik, de a bírósági végrehajtás igen elől van a listán.

Az Állami Számvevőszék kedden hozta nyilvánosságra a jelentését arról, hogy integritási veszélyeket azonosított az MBVK-nál is, amely egyszerre lát el érdekképviseleti feladatot és ellenőrzési tevékenységet.

Az Országgyűlés csütörtökön az ügyészség 2020-as tevékenységéről tárgyal.

Kapcsolódó
Gyanúsan nagy a csend a végrehajtók egyik fejese körül
Polt Péter is csak annyit közölt Hadházy Ákos kérdésére, hogy nem árulhat el semmit. 

Frissítés!

A Legfőbb Ügyészség közleményben reagált. Mint írták: Hadházy Ákos állításával ellentétben

Polt Péter írásbeli kérdésekre adott válaszai mindig a jogszabályi előírásokon és az ezt érvényesítő gyakorlaton alapulnak.

Mivel a független képviselő hiányolta a legfőbb ügyészi válasz jogszabályi hátterét, most közölték, „a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 109. § (1) bekezdés d) és e) pontja, valamint a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény 5. § (2) bekezdés b) és c) pontja” jogosítja fel és kötelezi a legfőbb ügyészt – alapvetően a büntetőeljárás sikere érdekében – a korlátozott válaszadásra, a válasz megtagadására.

E jogszabályi rendelkezésekkel érintett ügyekben a gyakorlat eddig is ez volt. A képviselők – és más vonatkozásban a közvélemény – szélesebb vagy teljes körű tájékoztatása a jogszabályi akadályok elmúltával történik meg.

A Legföbb Ügyészség reagálása azért fontos és érdekes, mert megerősíti a büntetőeljárás gyanúját.

Polt Péter válaszában ugyanakkor nem ezekre a paragrafusokra hivatkozott, hanem az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. §-ának 9. bekezdésére, amely szerint az írásbeli választ igénylő kérdésre a kérdezettnek tizenegy munkanapon belül kell válaszolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik