Krizsán Csaba / MTI
Belföld

OKF: Álhír, hogy 200 millió forintért semmisítették meg a lejárt PCR-teszteket

Kiderült, hogy a megsemmisítés nem 200 millióba, csak 200 ezerbe került. Forintban.

A komplett ellenzék felháborodott a Jelen azon hírén, miszerint 5 milliárd forint értékű lejárt PCR-tesztet kellett nemrég megsemmisíteni. A lap akkor arról írt, hogy a selejtezést az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi el több mint 200 millió forintért.

Kapcsolódó
Szabó Tímea nagyon kiakadt, amiért 5 milliárd forint értékű PCR-teszt megy a kukába
A selejt bosszúja: több mint 200 millióba kerül a megsemmisítés is. A Momentum és a DK is reagált a hírre.

A főigazgatóság akkor azt közölte, részletesebb adatokat nem adhat ki. Szerda késő délután azonban egy közleményben reagáltak, amiben az egyik fő számadatot tették helyre a következőképp:

Álhírek terjednek a baloldali portálokon. Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően.

A közlemény hozzáteszi, a beszerzett tesztek folyamatosan rendelhetők a kórházaknak. Azonban a gyorstesztek visszaszorították a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, így maradhatott a kórházellátó nyakán ekkora lejárt mennyiség. Márpedig – mint megjegyzik – a betegbiztonság miatt nem használható fel az ellátás során lejárt szavatosságú eszköz.

Ajánlott videó