Marjai János / 24.hu
Belföld koronavírus

Szabó Tímea nagyon kiakadt, amiért 5 milliárd forint értékű PCR-teszt megy a kukába

A selejt bosszúja: több mint 200 millióba kerül a megsemmisítés is. A Momentum és a DK is reagált a hírre.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke Facebook-oldalán reagált arra, hogy a Jelen információja szerint csaknem 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett, de időközben lejárt PCR-teszt megsemmisítését rendelték el.

A lap úgy tudja, a selejtezést az Országos Kórház Főigazgatóság utasítására a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi el több mint 200 millió forintért. A Jelen kérdésére a főigazgatóság azt válaszolta, azért nem adhat ki erről adatokat, mert azok

megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék.

Szabó Tímea nem érti, miért nem osztották ki felhasználásra ezeket a teszteket, ahogy más országokban is tették. Szerinte azokat, mivel  a Külügyminisztérium az adófizetők pénzéből vette, ingyen kellett volna odaadni az embereknek.

Frissítés!

A hírre később a Momentum és a Demokratikus Koalíció is reagált.  A Momentum azt írta, hogy ma Magyarországon egy családnak súlyos 10 ezer forintokat, egy nagycsaládnak akár 100 ezer forintot is el kell költenie, ha szeretné tesztelni magát, mert egy osztálytársnak, tanárnak pozitív a tesztje.

A Momentum szerint a kormány

cserben hagyta a diákokat, a szülőket, a családokat és a tanárokat,

ezért ismét felszólítják Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a kormány biztosítson ingyenes tesztelést azoknak a gyerekeknek és családjuknak, akiknek az osztályában igazolt COVID-fertőzött van.

Kálmán Olga, a DK elnökségi tagja felidézte, egy évet pereskedett azért, hogy megtudja: a közpénzből vett tesztek jelentős része raktárakban porosodik. Mégsem adták oda ingyen az embereknek.  A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a kormány legalább a lejárathoz közeledő PCR-teszteket tegye ingyenesen elérhetővé!Kálmán Olga szintén felidézte, hogy az emberek darabonként közel 20 ezer forintot költenek az ilyen tesztekre.

Míg a nyugat-európai országokban egyszer sem kell fizetni a tesztelésért, szerinte a magyar emberek háromszor is fizetnek a tesztekért:

  • fizetnek a kormány által beszerzett tesztekért,
  • fizetnek a kormány által beszerzett tesztek selejtezéséért,
  • fizetnek azokért a tesztekért is, amikre nekik van szükségük.

Szerinte ez igazságtalanság, mutyi, aminek véget kell vetni.

Ajánlott videó