Belföld

Mégsem kell engedély ingatlanuk kiadásához az egészségügyi dolgozóknak

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Nagy port kavar október közepén a Debreceni Egyetem klinikai központjának körlevele, amelyben a klinika részlegvezetői arra figyelmeztették az egészségügyi dolgozókat, hogy a márciusban életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonnyal együtt jár a főálláson kívüli egyéb keresőfoglalkozások, díjazásért végzett tevékenységek engedélyeztetése, beleértve a tudományos, művészeti, lektori, jogi oltalom alá tartozó tevékenységeket is. Ezeket csak az Országos Kórházi Főigazgatóság előzetes engedélyével végezhetik. Abszurd kategóriába esett, hogy a körlevél értelmében még az ingatlanukat sem adhatják ki az egészségügyi dolgozók, csak ha arra az Országos Kórházi Főigazgató rábólint.

Kapcsolódó

A Magyar Orvosi Kamara a levél nyilvánosságra kerülése után az egyéb jövedelmek engedélyeztetése kapcsán jogértelmezést kért az Országos Kórházi Főigazgatóságtól (OKFŐ). A kérdés tisztázását Kincses Gyula, a MOK elnöke szintén egy levélben tette közzé a kamara honlapján. 

Ebből kiderül, hogy az OKFŐ-vel az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, a jogalkotó nem szándékozott előzetes engedélykéréshez kötni minden olyan jogviszonyt, amelyből az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személynek a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CCVII. törvény 4. § (2) bekezdése szerinti „bevétele” keletkezik.

A törvényben használt „díjazás ellenében folytatott tevékenység” fordulat úgy értelmezendő és akkor releváns a korlátozás szempontjából, ha munkavégzésre irányuló jogviszonyról esik szó a tevékenység végzése kapcsán. Vagyis minden ilyen jellegű engedélyeztetésre irányuló munkáltatói kérés, tájékoztatás jogszerűtlennek tekinthető

– olvasható a Kincses Gyula MOK-elnök által olvasható levélben.

A MOK tájékoztatást kapott arról is, hogy azon egyéb jogviszonyok, amelyek nem az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatálya alá tartozó személy a jogviszony másik alanya számára végzett munkavégzéssel járó aktív tevékenységet fednek le, nem esnek az Eszjtv szóban forgó bekezdésének hatálya alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik