Belföld

Megvan, hogyan alakítják át az orvosok ügyeleti díjazását

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Az orvosi ügyeleti díjrendszer átalakításáról beszélt Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a XV. IME Országos Egészség-gazdaságtani Továbbképzés és Konferencián.

A szakember hangsúlyozta, az ügyeletben az elvégzett munka mennyiségéhez kell idomítani a díjtételt. Ennek alapján a díjakat úgy kell megállapítani, hogy elsősorban a fiatal szakorvosokat hozzák helyzetbe – mondta Takács Péter, aki bejelentette: szakítanak a bértábla szerinti ügyeleti óradíjakkal, és egy kvázi fix szakorvosi óradíjat állapítanak meg.

Ezt az óradíjat szorozzák fel úgy, hogy a magasabban terhelt szakmákban és kórházakban dolgozó, nagy terhelés alatt álló orvosok munkáját tudják rotálni.

Az ügyeleti óradíjak a márciusban életbe lépett jogállási törvény miatt kerültek előtérbe. A törvény ugyanis  jelentős ügyeleti díjcsökkentést okozott sok orvosnál, és a Magyar Orvosi Kamara is a szabályozás korrigálását kérte. A szabályozással szemben megfogalmazott legfőbb bírálat az volt, hogy a túlmunkában töltött idő díjazása kevesebb lett, mint a normál munkaidőben töltötté, és semmilyen arányosságot nem tartalmaz a feladatellátás nehézségével, felelősségével vagy az ügyeleti terheléssel.

A MOK nemrég nyilvánosságra hozott kutatásából kiderült, az orvosok a hétköznapi ügyeletért nettó 9, a hétvégi ügyeletért nettó 12 ezer forintos óradíjat tartanának elfogadhatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik