Belföld

Jogerősen 12 év fegyházat kapott K. Aladár, az utolsó magyar halálraítélt

police.hu
police.hu

Tizenkét év fegyházra ítélte a Győri Ítélőtábla azt az életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, és fegyveresen elkövetett rablással vádolt K. Aladárt, aki három évvel ezelőtt arcon lőtt egy trafikost Szombathelyen.

K. Aladárról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy 1989-ben kötél általi halálra ítélte a Kaposvári Katonai Bíróság azért, mert megölt és meggyalázott egy 11 éves kislányt.  A most ötvenes éveiben járó férfi bevonszolta Anitát a Török-erdőbe, majd addig fojtogatta, amíg el nem vesztette az eszméletét.

Ezt követően ráfeküdt a magatehetetlen gyerekre, majd csókolgatni kezdte és gyakorlatilag összeroppantotta a kis csontjait. A kislánynak több bordája eltört, de sérült a szíve, a tüdeje és a mája is.  A férfi a kislány holttestét lemeztelenítette, majd a Kerka-patakhoz vitte és vízbe dobta.

A katonai bíróság annak idején kötél általi halálra ítélte a férfit, de kegyelemből életfogytiglanra változtatták a büntetését, és feltételesen húsz év után elhagyhatta a börtönt.

K. Aladárnak 2018 októberében újra be kellett volna vonulnia a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe egy másik bűncselekmény miatt, ám ehelyett előbb egy sátorban, majd egy albérletben bujkált. 2018 novemberében pedig elkövette azt a bűncselekményt, amiért most 12 év fegyházat kapott.

Letámasztotta a bringáját az egyik szombathelyi autómosónál, majd egy trafikhoz ment. Felvette a hetekkel korábban vásárolt maszkot, s bement az üzletbe. Elővette a gázfegyvert, majd “Add a pénzt!” – kiáltással követelni kezdte a bevételt. A kétgyerekes anyuka higgadtan felelt, hogy rendben van, de hátra kell mennie érte a pult mögé. A férfi ekkor közelről arcon lőtt a nőt és ismét felszólította a pénz átadására.

Sürgetésként többször is megütötte a trafikost, folyamatosan szidalmazta, és hátulról egy második lövést is leadott az irányába. Amikor a nő a pult mögé ért, K. Aladár úgy megütötte, hogy beesett a pult mögé, ezt követően a férfi, hátulról ismét fejbe lőtte őt.

Az asszony felállt, majd a pénztárgépből átadta a férfinek a bankjegyeket. A férfi távozását követően a nő bezárta az üzlet bejárati ajtaját, majd felhívta közvetlen főnökét, aki bejelentette a bűncselekmény elkövetését.

A Szombathelyi Törvényszék 12 év fegyházra ítélte a férfit. És megállapította, hogy a szabadságvesztés nem hajtható végre, mert a férfi jelenleg más ügyben az életfogytig tartó szabadságvesztést tölt. A törvényszék az életfogytig tartó szabadságvesztés vonatkozásában a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját 12 évre elhalasztotta.

Az ítélet ellen a terhelt és védője a minősítés részbeni megváltoztatásáért és enyhítésért fellebbezett. A Győri Ítélőtábla azonban helybenhagyta az ítéletet. A másodfokú bíróság rámutatott, hogy az eljárás során beszerzett orvosszakértői vélemény megállapította, hogy a arcán és fején keletkezett égési és egyéb sérülések alapján a férfi mindössze öt centiről adta le az egyik lövést.

Ez a lövés pedig magában hordozta az életveszélyes sérülés lehetőségét. Emiatt pedig nem volt mód az enyhébb minősítésre és büntetésre sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik