Belföld

Márki-Zay Péter: Hernádi Zsoltot ki kéne adni a horvát hatóságoknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A balkaninsight.com-nak adott mélyebb betekintést hátteréről és politikai nézeteiről Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt. A hódmezővásárhelyi polgármester több olyan elképzelését is megosztotta a portállal (szakértők bevonása, korrupcióellenesség), amelyekről korábban részletesen beszélt, például nálunk is.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: Szájer József egymaga többet ártott a Fidesznek, mint az ellenzék 2010 óta összesen
A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének sok baja van a pártokkal. Új alkotmányt akar, de olyat, amit még a Fidesz is támogat. Szerinte a kormánypárt miatta leállította a homofób kampányát, abból pedig nem enged, hogy Orbán Viktor homofóbiája és a pártjában, illetve esetleg a családjában lévő melegek viszonya közügy.

A legmeglepőbb a beszélgetésben az, amit Hernádi Zsolt Mol-vezérről mondott Márki-Zay. Hernádit Horvátországban elítélték, nemzetközi körözést is adtak ki rá, sőt a kiadatását kérték Magyarországról, amit a magyar bíróság elutasított.

Kapcsolódó
Hernadi-Zsolt(960x640)(1).jpg (hernádi zsolt,)
Nem adták ki Hernádit a horvátoknak
Vesztegetési per folyik ellene, Orbán még a nyaralása alatt is erről tárgyalt.

Októberben egyébként a horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi egyesített perében. Sanader korábban hat év, az ő megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt távollétében két év börtönbüntetést kapott.

A legfelsőbb bíróság indoklása szerint Sanader megegyezett Hernádi Zsolttal, hogy 10 millió euró fejében a magyar társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, és arról, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot. A Legfelsőbb Bíróság szerint 2009-ben 5 millió eurót fizettek ki ezért, a kenőpénz második felét nem fizették ki. Hernádira az Interpol is adott ki körözést. Korábbi cikkünkben megírtuk: az Európai Bíróság döntése szerint Hernádi kiadása nem lett volna megtagadható.

A Fővárosi Törvényszék korábban arra hivatkozva tagadta meg Hernádi kiadását, hogy az elfogatóparancsot ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban már a magyar ügyészség is vizsgálódott, és amely eljárást végül bűncselekmény hiányában 2012-ben megszüntették.

Az ügyben ugyanakkor több ellentmondás is van, a horvát Alkotmánybíróság például 2015-ben – még mielőtt egyesítették volna Hernádi ügyével – azt mondta ki, hogy problémák voltak a Sanader elleni eljárással. 2016-ban az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága is döntést hozott az ügyben, azt állapítva meg, hogy Horvátország nem tudta bebizonyítani, hogy a Mol valóban megvesztegette Sanadert.

Márki-Zay azt mondja most az angol nyelvű portálnak, hogy egy nemzetközi körözést minden egyes kormánynak tiszteletben kellene tartania. Hozzátette: Magyarországnak nem lenne szabad támogatnia valakit, akivel szemben ilyen bűncselekmények gyanúja merül fel. Arra a kérdésre, hogy támogatná-e Hernádi kiadatását, Márki-Zay egyértelműen kijelenti:

Igen. Minden esetben együtt fogunk működni a horvát hatóságokkal a bűncselekmények kivizsgálásában.

Felmerült a beszélgetésben még a Fudan Egyetem kérdése is, amiről azt mondta Márki-Zay: felőle megépülhet, csak ne a magyar adófizetők pénzéből. A Belgrád-Budapest vasútfejlesztést is ennek szellemében kellene kínai pénzből finanszírozni szerinte. A paksi erőműbővítést pedig újratárgyalná, miután látta az orosz féllel kötött szerződéseket.

További részletek itt olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik