Andrea Ronchini / NurPhoto / AFP
Nagyvilág

Feltámadt a Mussolini család Rómában

Orbán Viktor új szövetségese, Giorgia Meloni szélsőjobboldali pártja indította a római helyi választáson Mussolini fasiszta diktátor unokáját, aki a legtöbb voksot söpörte be az egyéni jelöltek közül. Ám a polgármesterről még nem döntöttek, három másik nagyvárosban pedig a baloldal áll jobban, így nem beszélhetünk valódi jobboldali áttörésről Olaszországban.

Rachele Mussolini, az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája kapta a legtöbb szavazatot a helyi választáson a római képviselőjelöltek közül. Így több mint 8200 szavazattal jutott be a városi tanácsba, megsokszorozva korábbi eredményét, és másodszor is mandátumot nyert a fővárosban. 2016-ban még csak 657 szavazatot kapott a Duce unokája.

Rachele Mussolini a jobboldali radikális Fratelli d’Italia (FdI, Olasz Testvériség) jelöltjeként indult. Az, hogy a legtöbb szavazatot kapta, számára biztos mandátumot hoz, de még nem jelent átütő sikert a pártjának. Ugyanis a polgármester-választás október 17-18-ai fordulója dönt a római képviselőtestület többségéről. A nagyobb itáliai városokban a polgármester-választás győztese bónuszmandátumokat kap, hogy stabil többsége legyen a városi tanácsban.

A második fordulóban a szavazóknak az FdI-jelölt, Enrico Michetti és a mérsékelt baloldali Roberto Gualtieri volt gazdasági miniszter között kell választaniuk. Az viszont biztos, hogy az eddigi polgármester, a baloldali populista 5 Csillag Mozgalom politikusnője, Virginia Raggi megbukott.

A Rachele Mussolinit a választáson indító Olasz Testvériségről tudni kell, hogy az egyetlen nagyobb párt, amelyik nincs benne az Olaszországot kormányzó óriáskoalícióban. Ez a koalíció egyfajta mentőmegoldás volt a hosszú évek óta tartó politikai krízisre. Amíg tehát a kormányban a szélsőbb felé tendáló, populista Matteo Salvini Liga nevű pártja együtt kormányoz balközép és jobbközép pártokkal és a szintén populista, de inkább balra húzó 5 Csillag Mozgalommal, addig az FdI jelenleg az egyetlen nagy ellenzéki párt, és részben talán ennek is köszönheti a győzelmet Mussolini.

Az FdI-ről azt is tudni érdemes, hogy vezetője, Giorgia Meloni kifejezetten jó viszonyban van Orbán Viktorral. Meloni volt az, akivel a magyar miniszterelnök együtt vacsorázott akkor, amikor a magyar futballválogatott fontos Eb-meccset játszott Münchenben. Korábban a szélsőjobboldali párt egyik gyűlésén egy egész csarnok felállva énekelt Orbánnak.

Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én

A Fidesz és az Olasz Testvériség egy esetleges európai szintű együttműködéséről is tárgyalt már. A probléma az, hogy Meloni szinte összes jobboldali riválisával megpróbált már együttműködni Orbán, így Salvinivel és Silvio Berlusconival is. Az olasz jobboldalon azonban jelenleg is éles harc folyik: Berlusconiék és Salviniék éppen szavazatokat vesztenek, amit Meloniék söpörnek be, amíg Salvini Ligája és Berlusconi Forza Italiája együtt kormányoz a többi párttal a válságkabinetben. Így a Fidesznek nincs könnyű dolga, hogy kivel fogjon össze közülük például az Európai Parlamentben. Az is gondot okozhat, hogy Meloni pártja összerúgta a port Orbán fő kelet-közép-európai szövetségesével, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párttal.

Kapcsolódó
Egymásnak feszültek Orbán brüsszeli szövetségesei: mi lesz a Fidesszel? 
Elképesztő kavarás zajlik az olasz belpolitikában: az események az európai radikális jobboldalt is érintik. Kérdés, hogy jól jön-e a magyar kormánypártnak az, hogy repedezni látszik az olasz és a lengyel populista jobboldal együttműködése európai szinten.

Az FdI közben feljött a második helyre az olasz pártok népszerűségi listáján, a baloldali Demokrata Párt mögé. Rachele Mussolini római első helye tehát nemcsak az ő érdeme, hiába próbálta ezt a La Repubblica című olasz lapnak bizonygatni. Sőt azt is állította, hogy nem a neve miatt voksoltak rá. Pedig nem egyszerűen csak a családneve Mussolini, és nem egyszerűen „csak” az unokája a fasiszta diktátornak, hanem a teljes neve is szimbólum. Rachele nagymamáját is így hívták, és Donna Racheleként a fasiszta uralom „családanya-ideálját” testesítette meg.

Ráadásul a mostani győztes rá is játszik a fasiszta családi hagyományra, miközben a La Repubblicának adott nyilatkozatában megkerülte a kérdést, amikor a fasizmusról kérdezték. Azt válaszolta, hogy ezt hosszú lenne elemezni, és reggelig mesélhetne. A politikusnő ugyanakkor két éve közzétett egy képet, amin egy feliratot tart a kezében azzal a szöveggel, hogy „Április 25-én csak San Marcót ünneplem”.

Április 25. az itáliai fasiszta rezsim bukásának, a második világháború utáni „felszabadulásnak” ünnepe. Rachele tehát ezzel megtagadta a demokratikus Olaszország újjászületését, másfelől persze rögtön nyilatkozott is, hogy valójában volt férjét, Marcót ünnepli, akivel április 25-én jöttek össze. Benito Mussolinit 1945. április 25. után három nappal végezték ki olasz partizánok. Végül Rachele is elismerte a fotó kapcsán, hogy tulajdonképpen provokációról is szó van, mert szerinte nincs és soha nem is volt nemzeti megbékélés.

A 47 éves Rachele Mussolini nem az egyetlen unokája a fasiszta diktátornak, aki aktivizálta magát az itáliai közéletben. Féltestvére, Alessandra Mussolini, a posztfasiszta MSI párttól Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italiájához igazolt át, és 2019-ig az Európai Parlament képviselője volt, de volt olasz parlamenti képviselő, sőt szenátor is.

Laura Lezza / Getty Images Alessandra Mussolini

Rachele és Alessandra apja, Romano dzsesszzongorista volt, egyben Sophia Loren színésznő sógora. Loren volt Alessandra egyik pártfogója, neki ugyanis nagynénje volt a világhírű színésznő (Rachelének, a most választási sikert elérő féltestvérnek nem). Alessandra így egy kisebb szerepben bekerült abba az Oscar-díjra is jelölt Ettore Scola-filmbe, az Egy különleges napba, amelyben Sophia Loren Marcello Mastroiannival játszott együtt.

Bár a világsajtó Rachele Mussolini nevét érthetően felkapta, az itáliai városok közül Milánóban, Bolognában és Nápolyban is a baloldalért el jobb eredményt – tehát szó sincs arról, hogy a jobboldal elégedett lehetne a mostani választási eredményekkel. Ugyanakkor az FdI valóban erősödik a jobboldalon belül: Torinóban és Bolognában is a jobboldal vezető ereje lett Salviniék és Berlusconiék előtt. Az FdI elsősorban Salvini Ligájának szavazóit hódította el az eddigi eredmények elemzése alapján.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.