Nagyvilág

Feltámadt a Mussolini család Rómában

Andrea Ronchini / NurPhoto / AFP
Andrea Ronchini / NurPhoto / AFP
Orbán Viktor új szövetségese, Giorgia Meloni szélsőjobboldali pártja indította a római helyi választáson Mussolini fasiszta diktátor unokáját, aki a legtöbb voksot söpörte be az egyéni jelöltek közül. Ám a polgármesterről még nem döntöttek, három másik nagyvárosban pedig a baloldal áll jobban, így nem beszélhetünk valódi jobboldali áttörésről Olaszországban.

Rachele Mussolini, az egykori fasiszta diktátor, Benito Mussolini unokája kapta a legtöbb szavazatot a helyi választáson a római képviselőjelöltek közül. Így több mint 8200 szavazattal jutott be a városi tanácsba, megsokszorozva korábbi eredményét, és másodszor is mandátumot nyert a fővárosban. 2016-ban még csak 657 szavazatot kapott a Duce unokája.

Rachele Mussolini a jobboldali radikális Fratelli d’Italia (FdI, Olasz Testvériség) jelöltjeként indult. Az, hogy a legtöbb szavazatot kapta, számára biztos mandátumot hoz, de még nem jelent átütő sikert a pártjának. Ugyanis a polgármester-választás október 17-18-ai fordulója dönt a római képviselőtestület többségéről. A nagyobb itáliai városokban a polgármester-választás győztese bónuszmandátumokat kap, hogy stabil többsége legyen a városi tanácsban.

A második fordulóban a szavazóknak az FdI-jelölt, Enrico Michetti és a mérsékelt baloldali Roberto Gualtieri volt gazdasági miniszter között kell választaniuk. Az viszont biztos, hogy az eddigi polgármester, a baloldali populista 5 Csillag Mozgalom politikusnője, Virginia Raggi megbukott.

A Rachele Mussolinit a választáson indító Olasz Testvériségről tudni kell, hogy az egyetlen nagyobb párt, amelyik nincs benne az Olaszországot kormányzó óriáskoalícióban. Ez a koalíció egyfajta mentőmegoldás volt a hosszú évek óta tartó politikai krízisre. Amíg tehát a kormányban a szélsőbb felé tendáló, populista Matteo Salvini Liga nevű pártja együtt kormányoz balközép és jobbközép pártokkal és a szintén populista, de inkább balra húzó 5 Csillag Mozgalommal, addig az FdI jelenleg az egyetlen nagy ellenzéki párt, és részben talán ennek is köszönheti a győzelmet Mussolini.

Az FdI-ről azt is tudni érdemes, hogy vezetője, Giorgia Meloni kifejezetten jó viszonyban van Orbán Viktorral. Meloni volt az, akivel a magyar miniszterelnök együtt vacsorázott akkor, amikor a magyar futballválogatott fontos Eb-meccset játszott Münchenben. Korábban a szélsőjobboldali párt egyik gyűlésén egy egész csarnok felállva énekelt Orbánnak.

Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI Orbán Viktor és Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek párttalálkozóján Rómában 2019. szeptember 21-én

A Fidesz és az Olasz Testvériség egy esetleges európai szintű együttműködéséről is tárgyalt már. A probléma az, hogy Meloni szinte összes jobboldali riválisával megpróbált már együttműködni Orbán, így Salvinivel és Silvio Berlusconival is. Az olasz jobboldalon azonban jelenleg is éles harc folyik: Berlusconiék és Salviniék éppen szavazatokat vesztenek, amit Meloniék söpörnek be, amíg Salvini Ligája és Berlusconi Forza Italiája együtt kormányoz a többi párttal a válságkabinetben. Így a Fidesznek nincs könnyű dolga, hogy kivel fogjon össze közülük például az Európai Parlamentben. Az is gondot okozhat, hogy Meloni pártja összerúgta a port Orbán fő kelet-közép-európai szövetségesével, a Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság párttal.

Kapcsolódó
Egymásnak feszültek Orbán brüsszeli szövetségesei: mi lesz a Fidesszel? 
Elképesztő kavarás zajlik az olasz belpolitikában: az események az európai radikális jobboldalt is érintik. Kérdés, hogy jól jön-e a magyar kormánypártnak az, hogy repedezni látszik az olasz és a lengyel populista jobboldal együttműködése európai szinten.

Az FdI közben feljött a második helyre az olasz pártok népszerűségi listáján, a baloldali Demokrata Párt mögé. Rachele Mussolini római első helye tehát nemcsak az ő érdeme, hiába próbálta ezt a La Repubblica című olasz lapnak bizonygatni. Sőt azt is állította, hogy nem a neve miatt voksoltak rá. Pedig nem egyszerűen csak a családneve Mussolini, és nem egyszerűen „csak” az unokája a fasiszta diktátornak, hanem a teljes neve is szimbólum. Rachele nagymamáját is így hívták, és Donna Racheleként a fasiszta uralom „családanya-ideálját” testesítette meg.

Ráadásul a mostani győztes rá is játszik a fasiszta családi hagyományra, miközben a La Repubblicának adott nyilatkozatában megkerülte a kérdést, amikor a fasizmusról kérdezték. Azt válaszolta, hogy ezt hosszú lenne elemezni, és reggelig mesélhetne. A politikusnő ugyanakkor két éve közzétett egy képet, amin egy feliratot tart a kezében azzal a szöveggel, hogy „Április 25-én csak San Marcót ünneplem”.

Április 25. az itáliai fasiszta rezsim bukásának, a második világháború utáni „felszabadulásnak” ünnepe. Rachele tehát ezzel megtagadta a demokratikus Olaszország újjászületését, másfelől persze rögtön nyilatkozott is, hogy valójában volt férjét, Marcót ünnepli, akivel április 25-én jöttek össze. Benito Mussolinit 1945. április 25. után három nappal végezték ki olasz partizánok. Végül Rachele is elismerte a fotó kapcsán, hogy tulajdonképpen provokációról is szó van, mert szerinte nincs és soha nem is volt nemzeti megbékélés.

A 47 éves Rachele Mussolini nem az egyetlen unokája a fasiszta diktátornak, aki aktivizálta magát az itáliai közéletben. Féltestvére, Alessandra Mussolini, a posztfasiszta MSI párttól Berlusconi volt miniszterelnök jobbközép Forza Italiájához igazolt át, és 2019-ig az Európai Parlament képviselője volt, de volt olasz parlamenti képviselő, sőt szenátor is.

Laura Lezza / Getty Images Alessandra Mussolini

Rachele és Alessandra apja, Romano dzsesszzongorista volt, egyben Sophia Loren színésznő sógora. Loren volt Alessandra egyik pártfogója, neki ugyanis nagynénje volt a világhírű színésznő (Rachelének, a most választási sikert elérő féltestvérnek nem). Alessandra így egy kisebb szerepben bekerült abba az Oscar-díjra is jelölt Ettore Scola-filmbe, az Egy különleges napba, amelyben Sophia Loren Marcello Mastroiannival játszott együtt.

Bár a világsajtó Rachele Mussolini nevét érthetően felkapta, az itáliai városok közül Milánóban, Bolognában és Nápolyban is a baloldalért el jobb eredményt – tehát szó sincs arról, hogy a jobboldal elégedett lehetne a mostani választási eredményekkel. Ugyanakkor az FdI valóban erősödik a jobboldalon belül: Torinóban és Bolognában is a jobboldal vezető ereje lett Salviniék és Berlusconiék előtt. Az FdI elsősorban Salvini Ligájának szavazóit hódította el az eddigi eredmények elemzése alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik