Belföld

Az uniós biztos felszólította a magyar adatvédelmi hatóságot a Pegasus használatának kivizsgálására

Johanna Geron / MTI/EPA/Reuters pool
Johanna Geron / MTI/EPA/Reuters pool

Didier Reynders, aki a jogállamisági jelentésről szóló vita miatt érkezett Magyarországra, interjút adott a Partizánnak. Az unió igazságügyi biztosa a közel egyórás interjúban a Pegasus-ügyről is beszélt. Az interjúból kiderül, hogy az Európai Bizottság már korábban megkapta a megerősítést, hogy a magyar kormány használta a Pegasus kémszoftvert.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően az Igazságügyi Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, miután Dider Reynders sajtóstábjával egyeztettek, hogy „a Partizán adásában elhangzottakkal kapcsolatban a biztos kabinetje ma megerősítette, hogy Reynders biztos Kósa Lajos korábbi kijelentésére gondolt. A magyar kormány és a biztos között nem volt sem írásbeli, sem szóbeli kommunikáció ebben a kérdésben”.

Didier Reynders az interjú előtt Varga Judittal találkozott, és a jogállamisági kérdéseket vitatta meg a miniszterrel. Reynders ezen a beszélgetésen hangsúlyozta a Bizottság aggodalmát a magyarországi médiapluralizmussal kapcsolatban. A legnagyobb problémáknak a Médiatanács munkáját, annak tagjainak ugyanazon politikai oldalhoz kötődését, az állami hirdetések szabályozatlanságát, és a média egyre inkább egy kézbe való koncentrálódását nevezte meg. Ez utóbbival kapcsolatban példának a Klubrádió esetét hozta fel.

Gulyás Mártont, a Partizán műsorvezetőjét leginkább az érdekelte, volt-e lehetősége Reynders-nek tematizálni Varga Judit felé, hogy az Európai Unió államai közül egyedül Magyarországgal kapcsolatban merültek fel a Pegasus-ügy kirobbanása alatt olyan súlyos vádak, mint az aktivisták, újságírók megfigyelése. Mint ahogy arról korábban írtunk, a Pegasus kémprogram vásárlása beigazolódott, miután Kósa Lajos beismerte, a belügy vette meg a szoftvert, azonban a civilekkel szembeni bevetés kérdése még kivizsgálás alatt áll.

Reynders azt mondta Gulyás kérdésre, hogy felszólalt a magyar parlamentben az ügy érdekében. Szerinte mindenekelőtt a magyar hatóságoknak kell nyomozást folytatniuk – ez augusztus 5-én indult el -, és lehetőleg olyan elemeket feltárni az üggyel kapcsolatban, amelyek a többi tagállam számára is segítséget nyújthatnak az esetleges jövőbeni vizsgálatoknál. Hozzátette, a nyomozásról vannak információik, de még nincsenek olyan szinten, hogy pontos képet adjanak. Felszólította a magyar adatvédelmi hatóságot, végezze el a munkáját. Ha az ügy feltárása sikeres, akkor a többi uniós állam hatósága is kénytelen lépni, és segítségül hívhatják a már működő módszereket.

A biztos Varga Judittal való találkozása alatt nem kapott személy szerint a minisztertől hivatalos megerősítést a szoftver használatáról, főleg nem annak helytelenségéről.A biztos a probléma gyökerét abban látja, hogy a szoftver milyen módon került használatba. Ennek sürgeti vizsgálatát, amelyet mindenekelőtt az illetékes magyar hatóság feladatkörének tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik