Mohos Márton / 24.hu
Belföld

Szankciót emleget a Pegasus gyártója Kósa Lajos beismerése után

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökeként csütörtökön ismerte el, hogy a Belügyminisztérium vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években. Kósa volt az első magyar, kormánypárti politikus, aki nyíltan beszélt az Orbán-kormány és a Pegasus közti közvetlen kapcsolatról a botrány júliusi kirobbanása óta. A beismerés a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette.

A Pegasust egy izraeli cég, az NSO Group fejlesztette ki, ám a programot kizárólag egyes kormányok vásárolhatják meg, és felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt. Eszerint a programot olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Az eddig megismert magyar célpontok vonatkozásában viszont ezek a feltételek aligha álltak fenn.

Épp ezért fordultunk Kósa Lajos beismerése után az izraeli céghez, hogy megkérdezzük, mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. A cég röviden reagált a 24.hu kérdéseire, azt írva: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO

nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Az NSO-nak közel 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A Washington Post korábban arról írt, hogy az együttműködést korábban Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethették meg, igaz, a cég erről nem közölt konkrét információkat. Azt portálunknak küldött válaszlevelükben is megemlítették, hogy több esetben történt már olyan, hogy szerződésszegés miatt felbontották megállapodásukat állami szervekkel.

Idén nyáron, amikor világszerte kipattant a Pegasus-botrány, Salev Hulió, az NSO egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió reggeli műsorában azt mondta: „Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi” – fejtette ki Hulió. Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést.

Kapcsolódó
Olyan puha a törvény, hogy itthon bárki lehallgatható következmények nélkül
Ha a magyar állam rendelte el a Pegasus nevű kémprogrammal végrehajtott megfigyelési sorozatot, akkor a hazai jogi környezet azt szolgálja, hogy erről az akcióról ne derüljön ki semmi. Elértük Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki nyilatkozott nekünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.