Belföld

Szankciót emleget a Pegasus gyártója Kósa Lajos beismerése után

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökeként csütörtökön ismerte el, hogy a Belügyminisztérium vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években. Kósa volt az első magyar, kormánypárti politikus, aki nyíltan beszélt az Orbán-kormány és a Pegasus közti közvetlen kapcsolatról a botrány júliusi kirobbanása óta. A beismerés a nemzetközi sajtó érdeklődését is felkeltette.

A Pegasust egy izraeli cég, az NSO Group fejlesztette ki, ám a programot kizárólag egyes kormányok vásárolhatják meg, és felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt. Eszerint a programot olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Az eddig megismert magyar célpontok vonatkozásában viszont ezek a feltételek aligha álltak fenn.

Épp ezért fordultunk Kósa Lajos beismerése után az izraeli céghez, hogy megkérdezzük, mit szólnak a magyarországi fejleményekhez, lesz-e bármilyen következménye annak, hogy a magyar kormány civilek megfigyelésére is használta a szoftvert. A cég röviden reagált a 24.hu kérdéseire, azt írva: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO

nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Az NSO-nak közel 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A Washington Post korábban arról írt, hogy az együttműködést korábban Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethették meg, igaz, a cég erről nem közölt konkrét információkat. Azt portálunknak küldött válaszlevelükben is megemlítették, hogy több esetben történt már olyan, hogy szerződésszegés miatt felbontották megállapodásukat állami szervekkel.

Idén nyáron, amikor világszerte kipattant a Pegasus-botrány, Salev Hulió, az NSO egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió reggeli műsorában azt mondta: „Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi” – fejtette ki Hulió. Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést.

Kapcsolódó
Olyan puha a törvény, hogy itthon bárki lehallgatható következmények nélkül
Ha a magyar állam rendelte el a Pegasus nevű kémprogrammal végrehajtott megfigyelési sorozatot, akkor a hazai jogi környezet azt szolgálja, hogy erről az akcióról ne derüljön ki semmi. Elértük Trócsányi László korábbi igazságügyi minisztert is, aki nyilatkozott nekünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik