Nagyvilág

NSO: Csak kormányok vehetik meg a Pegasust

A Pegasus nevű kémszoftvert gyártó izraeli NSO vállalat tulajdonosa nem tartja felelősnek a cégét a program további felhasználásáért, miközben a Háárec című lap szerzője szerint az IT szektor sötét üzleteiről van szó – írja az MTI.

„Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg” – közölte Salev Hulió, a cég egyik alapítója és vezérigazgatója a kémprogram védelmére kelve az egyik izraeli kereskedelmi rádió kedd reggeli műsorának adott interjúban.

Hulió kifejtette, hogy vállalata nem ismeri a szoftverével lehallgatottak névsorát. Cégük megalakításakor eldöntötték, hogy csakis kormányoknak árulják terméküket, magánszemélyeknek nem. Sőt nem is minden kormánynak, mert vannak, amelyek nem méltók ilyen eszköz használatára – tette hozzá.

Az eltelt tizenegy évben 45 országnak adtuk el, viszont kilencven másik országtól megtagadtuk,

magyarázta az üzletember. Az idézett közlemény nem tér ki arra, hogy mely országok vették meg, de egy, a Washington Postnak névtelenül nyilatkozó volt alkalmazott azt állította, hogy Magyarországnak is adtak el a Pegasusból.

„Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi” – fejtette ki Hulió. Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát és abbahagyták velük az együttműködést. Mindezt egy átláthatósági jelentésben tették közzé – hangsúlyozta az üzletember.

Hulió szerint az izraeli szabályozás a világon a legfejlettebb a kiberellenőrzés minden kérdésében, jobb, mint Európában, és külön korlátozások vonatkoznak arra, hogy ki hogyan árulhatja termékét és milyen korlátozásokat helyez el benne. „Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni” – hangoztatta az izraeli üzletember.

A Háárec című újság viszont azzal vádolta az NSO-t, hogy a „rossz fiúk” oldalán áll, és a kibertámadásokat szolgáló szoftverek gyártóit az IT szektor sötét oldalának nevezte. A cikk szerint Izrael eszközeit szemlátomást arra használták, hogy emberi jogi aktivistákat, újságírókat és forrásaikat figyelemmel kísérjék, behatoljanak a magánéletükbe olyan országokban, melyeknek kétes a múltja ezekben a kérdésekben. A lap szerint sötét üzletről van szó, amely a rezsim ellenzőinek bántalmazásához, bebörtönzéséhez, sőt halálához vezethet azokban az országokban, ahol utolsó szempont a megfelelő jogi eljárások biztosítása.

Vasárnap hozta nyilvánosságra 17 médiaszervezet közösen egy oknyomozó projekt eredményeit, amelyek szerint az NSO izraeli cég által kifejlesztett kémszoftverrel világszerte legalább 180 újságíró, 600 politikus és 85 emberi jogi aktivista, valamint 65 vállalatvezető okostelefonját törték fel. Magyarországon a célszemélyek között újságírók, ügyvédek, Gödöllő polgármestere, valamint a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is ott volt. A szoftverfejlesztő egy volt munkatársa azt mondta a Washington Postnak, hogy a magyar kormány is vett Pegasust.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik