Belföld

Életfogytiglant kapott az idős szikszói házaspárt tíz éve agyonverő férfi

police.hu
police.hu

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Miskolci Törvényszék az a férfit, aki tíz évvel ezelőtt agyonvert egy idős házaspárt Szikszón. Sz. Sándor harminc év múlva bocsátható szabadlábra a leghamarabb feltételesen.

A 83 éves János bácsit és a 79 éves Gizike nénit egészen állatias brutalitással gyilkolták meg. A gyilkos kikötözte őket a székhez, és gyakorlatilag addig ütötte a fejüket, és mellkasukat egy téglával, és puszta kézzel, amíg meg nem haltak.

A kettős gyilkossággal vádolt Sz. Sándor a településen ismerkedett meg az idős házaspárral. Szóbeszédből pedig azt is tudta, hogy valószínűleg több millió forint készpénzt tartanak a lakásukon. Az ítéleti tényállás szerint az ominózus nap azt mondta a családjának, hogy üzleti tárgyalásra megy Miskolcra, de az idős házaspár házához ment.

Az ingatlanhoz érve becsengetett, a nyugdíjasok pedig beengedték az ismerős férfit az udvarra. Ekkor a vádlott egy téglával majd puszta kézzel agyba-főbe verte és megrugdosta az időseket. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta és végtagjaikat műanyag madzaggal összekötötte. 

Ezt követően a férfi feltúrta a ház szobáit, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy ellopott-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott házaspár tagjai belehaltak a sérüléseikbe. Holttestüket két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. Sz. Sándor a cselekmény másnapján külföldre utazott és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.

Az ügyészi vádtól eltérőn a törvényszék szerint nem volt megállapítható, hogy a férfi nyereségvágyból követte volna el a bűncselekményt, mivel az eljárás során fel nem tárható, ismeretlen okból ment el az áldozataihoz.

A törvényszék különös kegyetlenséggel, több emberen, illetve a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a férfit. 

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a terhelt büntetlen előéletét, míg súlyosító körülményként vette figyelembe a cselekmény többszörös minősültségét, az idős emberek áldozattá válási esélyének riasztó növekedését, a településen élők biztonságérzetének csökkenését és az élet elleni cselekmények elszaporodott voltát. Sz. Sándor fellebbezett, az ügyész három munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat előterjesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik