Élő Belföld

Orbán soha nem felejti 2006-ot, Márki-Zay szerint a miniszterelnök barátai is a szabadságukért küzdenek

Balogh Zoltán / MTI és Mohos Márton / 24.hu
Balogh Zoltán / MTI és Mohos Márton / 24.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján, szombaton több tömegrendezvényt is tartottak Budapesten.

A programsorozatot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nyitotta délben a maga Békemenetével, a résztvevők az Oktogonról a Széll Kálmán térre mentek, útközben többször is megálltak, képviselőjelöltek mondtak beszédeket. Kovács Gergely pártelnök közölte, bár sikerült megállítani a bevándorlást, egy tetőt is építeni kell az ország fölé.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenet gyülekezője 13 órától volt a Műegyetem rakparton, majd a menet több tízezer résztvevővel indult az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Nem telt ugyanakkor teljesen békésen az út, a vonulók nyugalmát egy „Orbán egy geci” molinó zavarta meg.

Kapcsolódó
„Orbán egy geci” molinót függesztették ki a Madách téren
Nem ment végig békésen a Békemenet, ez most már kijelenthető. A Madách téren az elsőn valaki kifüggesztett egy „Orbán egy geci” molinót, ami a

Orbán Viktor ünnepi beszéde szűk fél órát késett. A miniszterelnök inkább beszélt a 2006-os eseményekről, mintsem az 1956-ban történtekről, de szót ejtett a jövő évi választásokról, ahogy arról is, amit a baloldal csinál, annak több köze van a szórakoztatóiparhoz, mint a felelős politikához.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Időben szólunk, aki eddig belénk harapott, annak belénk is tört vagy elvásott a foga
A miniszterelnök több tízezer ember előtt mondta el ünnepi beszédét.

Az ellenzék nagyjából ezzel egy időben tartott nagygyűlést, az Egységben a szabad Magyarországért! címmel meghirdetett megemlékezésen felszólalt az összes, előválasztáson részt vett miniszterelnök-jelölt is. A győztes Márki-Zay Péter beszédében hangsúlyozta, csak együtt lehet nyerni jövő áprilisban, ameddig szerinte csak egy kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: El kell juttatnunk minden postaládába az igazságot
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az október 23-i ünnepi beszédében azt mondta, egyetlen kérdés maradt 2022 áprilisáig: Fidesz vagy nem Fidesz.

A kommunisták új nemzedéke ujjat húzott Magyarországgal

Arra a pillanatra emlékezünk, amikor ugyanazt akarta a bíboros és az esztergályos, az akadémikusok és a pesti srácok, a főherceg és a partizánból lett hadügyminiszter, magyarázta Orbán.

Dicsőség a hősöknek

– folytatta.

Ezzel a Magyarországgal húzott ujjat 2006-ban ismét a kommunisták új nemzedéke. Hazugságok árán jutottak hatalomra. Adócsökkentéssel szédítettek, aztán adókat emeltek. Kórházi napidíjak, vizitdíj, emelkedett rezsiárak. Elvették a 13. havi nyugdíjat és elvették a családt. Devizahitelek csapdájába csalták családok százezreit. Az országot kiárusították. Mindent eladtak a külföldieknek. Miután kifosztották, nyakunkra csatolták az IMF-et. Nesze, sánta magyar

– fogalmazott.

Szemeket lövettek ki, védtelen nőket és időseket ütöttek gumibottal. Ezen a helyen 15 évvel ezelőtt erőszak, vér és könny lepte el a pesti utcákat. Történt mindez az 56-os forradalom 50. évfordulóján a világ szeme láttára. Lassan mondom, hogy mindenki megértse: soha nem fogjuk elfelejteni nekik

– jelentette ki a kormányfő.

Közölte, nevet nem említve,

azt kapták büntetésül, amit mi jutalmul: kétharmados választási győzelmet.

Sok mindent kell megbeszélnünk ma délutánt

Jó napot magyarok, jó napot lengyelek, jó napot olaszok, tisztelettel köszöntöm a szabadság népét a nemzet fővárosában, kezdte beszédét a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta,

régen láttuk egymást, sok mindent kell megbeszélnünk ma délutánt, de mindenekelőtt emlékezzünk a 65 évvel ezelőtti napokra és a 15 évvel ezelőtti délutánra. Nem szokványos helyszín ez. 15 évvel ezelőtt ezekben a percekben az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán farkasszemet nézett egymással a múlt és a jelen. 15 évvel ezelőtt az ifjú kommunisták október 23-ából november 4-ét csináltak.

Farkas Norbert / 24.hu

Az egyik oldalon a könnygázgránát, gumilövedék, vipera, azonosító nélküli egyenruhák és a vízágyúk. A másik oldalon a becsapott és megalázott nemzet állt, akinek 50 év elteltével újra azt kellett hallania, hogy hazudtak neki reggel, éjjel meg este, sorolta, ezt füttyszó fogadta. Az egyik oldalon a foggal-körömmel kivívott hatalom, a másikon a szabadság óriás betűi mögött sorakozó elkeseredett emberek, folytatta.

A nemzetek életében vannak pillanatok, amikor hirtelen mindenki úgy érzi, elég volt, nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy eddig mentek. Dönteni kell és a döntésünk megmutatja, kik is vagyunk valójában. Egy egész nemzetről derül ki, mit is ér. Hallgat, vagy protestál. Beletörődik vagy fellázad. Félrenéz vagy felegyenesedik. Elkullog vagy harcol. Nem bújhatsz el, mert egy magasabb igazság ellentmondást nemtűrően láthatóvá teszi magát és szembesít. Vagy ide vagy oda kell állnod. Szempillantás alatt kiderül, ki a jó és ki a rossz, ki áll a történelem jó és ki a rossz oldalán

– magyarázta.

Mi magyarok szerinte jól döntöttünk. Protestáltunk, fellázadtunk és harcoltunk, mondta. Arra a napra emlékezünk, amikor a magyarok megmutatták, kik is valójában.

Az ellenzék is mozgolódik

Az Egységben a szabad Magyarországért névre keresztelt ellenzéki nagygyűlésre egyelőre még csak érkeznek az érdeklődők, de a rendezvény műsorvezetője, Osváth Zsolt már kétszer is megkérte a DK és a Jobbik zászlóvivőit, hogy csináljanak helyet a színpad előtt, nehogy kitakarják a lényeget.

A háttérben smooth jazz szól, a rendezvény hamarosan hivatalosan is kezdetét veszi.

Mohos Márton / 24.hu

Betonvasból hajlítottak karcert

A tömeg vége lassan eléri az Astoriát, de erezhetően lelassult.

Eközben az ördögöt is ketrecbe lehet zárni, betonvasból hajlítottak kis karcert ketten. Megkérdeztük, kit szánnak bele, mire sokatmondóan annyit mondtak: tudja az, aki bele való. Beszélgetésünk közben az az ötlet is elhangzott, hogy némi tűz is loboghatna az alján

– számolt be a 24.hu Békemenettel vonuló kollégája.

Madridban díszkivilágítással tisztelegnek 1956 emléke előtt

A spanyol fővárosban díszkivilágítással emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára szombaton.

Madrid emblematikus főterén, a Puerta del Solon a tartományi kormány székházát, a Real Casa de Correos épületét öltöztetik piros-fehér-zöldbe. A magyar nemzeti színeket sötétedés után vetítik ki a homlokzatra néhány órán keresztül – írta meg az MTI.

A régió vezetése immár második alkalommal csatlakozik ilyen módon az évfordulós megemlékezéshez.

A forradalom és szabadságharc áldozatainak és az őket segítő spanyolok emlékének ajánlva szombaton szentmisét mutat be az Evangélium Hírnökei katolikus közösség a fővárostól 45 kilométerre található Villanueva de Peralesben.

Jakab István: Nézze meg, mennyien vagyunk

Az Országgyűlés fideszes alelnöke röviden nyilatkozott a 24.hu-nak: szerinte a nemzeti egységet fejezi ki a Békemenetet, amelynek jövő évi választás szempontjából is van jelentősége.

Nézze meg, mennyien vagyunk

– mondta, hozzátéve, hogy a 2006-os eseményekre mindig emlékezni és sose szabad azokat elfelejteni.

Farkas Norbert / 24.hu

Lemaradva vonul a tömeg vége

Ezért Orbán Viktor beszéde aligha fog elkezdődni az eredetileg tervezett időpontban, fél négykor.

Kollégánk, aki a menet végével jött mostanáig, a Kálvin téren van, de sokan még csak most jönnek le a hídról. Becslései szerint alaphangon fél óra, mire elérik a célállomást.

Ez jelen állás szerint azt is jelentheti, hogy Orbán egy időben mondhat majd beszédet az ellenzéki pártok vezetőivel, akiknek nagygyűlése négy órakor kezdődik.

Stop Mindenki: idén elmarad a Karácsony

Brüsszelnek üzenjük, hogy lesz még BL-győztes a Felcsút, és idén elmarad a Karácsony

– hangzott el a kétfarkús Békemenet utolsó beszédében.

Vége a Stop Mindenki vonulásnak, a szervezők a Pegasus kémszoftver önkéntes letöltésére buzdítanak mindenkit.

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A CÖF-ös buszok beparkoltak

Az Andrássy-Bajcsy kereszteződésétől egészen a Hajós utcáig állnak a tömeg egy részét a helyszínre szállító buszok CÖF-ös parkolókártyával a szélvédőjük mögött.

A helytakarékosság jegyében az útra merőlegesen, így az észak felé vezető két sávot gyakorlatilag teljes egészében elfoglalják.

24.hu

3.990.- az Orbán-sapka

Tudósítónk belebotlott egy standba az Erzsébet téren, ahol eredeti Orbán-szuveníreket árulnak.

Az árak a következőképpen alakulnak: egy táska 1990 forint, egy sapkáért pedig 3990 forintot kell fizetni. És a fotók alapján van is érdeklődés.

24.hu

24.hu

Megérkezett a menet eleje az Orbán-beszéd helyszínére

A Békemenet elején vonulók megérkeztek a Andrássy-Bajcsy sarkára állított színpad elé. Sokan megpihennek az Erzsébet téri padokon, fújnak egyet.

Kollégánk szerint többen gyerekekkel mentek ki, néhány résztvevő azt idézi fel egymás közt, hogy 2006-ban merre voltak.

Mire egyébként minden vonuló odaér, az bő 20-30 percbe is telhet, mert hatalmas az érdeklődés, rengeteg ember ment el a Békemenetre.

Meggyalázott DEMOKRÁCIA

A Nemzeti Múzeum is kiveszi a részét a 15 évvel ezelőtti eseményekre való megemlékezésből.

A múzeum kerítésén egy Magyar Nemzet közreműködésével készített Meggyalázott DEMOKRÁCIA című minikiállítás fogadja a Bródy Sándor és a Múzeum utcák közönségét brutális erejű, nyílt sebeket és rendőri erőszakot megörökítő, 2006. október 23-i fotókkal.

24.hu
24.hu

„Orbán egy geci” molinót függesztették ki a Madách téren

Nem ment végig békésen a Békemenet, ez most már kijelenthető.

A Madách téren az elsőn valaki kifüggesztett egy „Orbán egy geci” molinót, ami a tömegnek finoman szólva sem tetszett és hasonló stílusban reagáltak.

24.hu

Az agresszív válaszok közt volt többek közt a

kis buzi, Orbán egy géniusz!

Vagy a

normális vagy? Gyere le, te gyökér!

És a

szopjad Gyurcsányt, te köcsög!

A menet másik végéről azt az infót kaptuk, hogy fél órával a rajt után ők is elindultak már ténylegesen.

2006-ra emlékeznek, nem '56-ra

Az Astoriánál újabb kivetítő fogadja a tömeget, írja riporterünk.

Olyan 2006-os videók pörögnek rajta, amin a rendőrök könnygázzal oszlatnak, civileket fognak le, és rugdosnak.

Elég egyértelmű, hogy a Békemenet vonulása valójában 2006-ra emlékezik, és nem ’56-ra

– jegyezte meg kollégánk.

Bayerék a tömeg elején, óriáskivetítőn mutatják a 2006-os eseményeket

A Kálvin térnél óriáskivetítőn mutatják a 2006-os rendőri akciókat: véres járda, könnygáz, Gyurcsány takarodj. Ezek peregnek a felvételeken, lövéshangokkal kísérve, ami némileg ijesztő.

Farkas Norbert / 24.hu

A tömeg eleje egyébként lassan eléri az Astoriát, és megérkeztek a menet vezetői is a „Soha többé” molinóval. Ott van az élbolyban többek közt Bayer Zsolt is.

Ami a menet végét illeti, kollégánk szerint lassan, meg-megállva araszolgatnak előre, de olyan igazi nekilendülés még nincs. A Szabadság híd annyira szűk a felső rakparthoz képest, hogy lassítja a haladást.

Néha amúgy egy-egy autó dudál egyet az alsó rakparton, jelezve szimpátiáját vagy antipátiáját

– jelezte tudósítónk.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elindult a Békemenet

A Békemenet eleje megindult, a Fővám téren kisebb tömeg várja őket. Kollégánk szerint egyelőre senki nem vezeti a menetet a megszokottakkal ellentétben. A rajt után 10 perccel a vége még mindig áll, annyian vannak.

A résztvevők a Szabadság híd–Vámház körút–Károly körút–Erzsébet tér útvonalon vonulnak a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződéséhez, ahol Orbán Viktor mond majd beszédet fél négy körül.

Megújul a Széna tér

Épp az 1956-os forradalom 65. évfordulóján jelentette be Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere, hogy fővárosi forrásból megújulhat a forradalom egyik ikonikus helyszíne, a Széna tér. Egyrészt jelentősen nő a zöldfelület, másrészt egy emlékparkot is kialakítanak. Utóbbiban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotás idézi majd fel. Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett versidézetekkel segíti a történelmi események felidézését. Egy közeli tűzfalon pedig a tervek szerint egy nagy felületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában.

Forrás: Őrsi Gergely Facebook-oldala

„Soha többé”

Az M1-en kiderült az is, hogy a „Soha többé” molinó mögé felsorakozva vonul majd a békemenetes tömeg, ezzel reflektálnak a 2010 előtti időszakra, de kifejezetten a 2006-ban történt eseményekre.

A Békemenet eleje már a Szabadság híd közepén áll, a menet vezetői azonban még nem érkeztek meg. A Békemenet vége, legalábbis a nem mozgó része a Műegyetem K épületéig áll.

Közben a hangosítás nagyon akadozik a hátsó szekciókban, jelezte kollégánk.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik