Élő Belföld

Orbán soha nem felejti 2006-ot, Márki-Zay szerint a miniszterelnök barátai is a szabadságukért küzdenek

Balogh Zoltán / MTI és Mohos Márton / 24.hu
Balogh Zoltán / MTI és Mohos Márton / 24.hu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 65. évfordulóján, szombaton több tömegrendezvényt is tartottak Budapesten.

A programsorozatot a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nyitotta délben a maga Békemenetével, a résztvevők az Oktogonról a Széll Kálmán térre mentek, útközben többször is megálltak, képviselőjelöltek mondtak beszédeket. Kovács Gergely pártelnök közölte, bár sikerült megállítani a bevándorlást, egy tetőt is építeni kell az ország fölé.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenet gyülekezője 13 órától volt a Műegyetem rakparton, majd a menet több tízezer résztvevővel indult az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Nem telt ugyanakkor teljesen békésen az út, a vonulók nyugalmát egy „Orbán egy geci” molinó zavarta meg.

Kapcsolódó
„Orbán egy geci” molinót függesztették ki a Madách téren
Nem ment végig békésen a Békemenet, ez most már kijelenthető. A Madách téren az elsőn valaki kifüggesztett egy „Orbán egy geci” molinót, ami a

Orbán Viktor ünnepi beszéde szűk fél órát késett. A miniszterelnök inkább beszélt a 2006-os eseményekről, mintsem az 1956-ban történtekről, de szót ejtett a jövő évi választásokról, ahogy arról is, amit a baloldal csinál, annak több köze van a szórakoztatóiparhoz, mint a felelős politikához.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: Időben szólunk, aki eddig belénk harapott, annak belénk is tört vagy elvásott a foga
A miniszterelnök több tízezer ember előtt mondta el ünnepi beszédét.

Az ellenzék nagyjából ezzel egy időben tartott nagygyűlést, az Egységben a szabad Magyarországért! címmel meghirdetett megemlékezésen felszólalt az összes, előválasztáson részt vett miniszterelnök-jelölt is. A győztes Márki-Zay Péter beszédében hangsúlyozta, csak együtt lehet nyerni jövő áprilisban, ameddig szerinte csak egy kérdés maradt: Fidesz vagy nem Fidesz.

Kapcsolódó
Márki-Zay Péter: El kell juttatnunk minden postaládába az igazságot
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt az október 23-i ünnepi beszédében azt mondta, egyetlen kérdés maradt 2022 áprilisáig: Fidesz vagy nem Fidesz.

Kétfarkús beszédek félúton

A Kutyabékemenet megállt a Budai hídfőnél és ismét beszédek következtek.

Varga Jennifer / 24.hu

Az MKKP miskolci jelöltje például azt mondta a szimpatizánsoknak,

hozzunk létre egy olyan Európát, ahol a nők is megvalósíthatják az álmaikat, feltéve, hogy megfőztek, elmosogattak és szültek legalább négy gyereket.

Varga Jennifer / 24.hu

Brüsszel a mi Szovjetuniónk

„Európa jövője a szuverén, erős és gazdaságilag sikeres nemzetállamokon nyugszik, ezért a jövőért harcoltak ‘56-os hőseink is! – írta ki a Facebook-oldalára Varga Judit, aki ezt az álláspontot képviselte az Európa jövőjéről szóló konferencia szombati plenáris ülésén is. „Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján azokra a bátor magyarokra emlékezünk, akik farkasszemet néztek a szovjet tankokkal nemcsak egy szabad Magyarországért, hanem egy szabad Európáért is. Ahogy 65 éve szabadságharcosaink a Szovjetuniónak üzenték, mi most Brüsszelnek üzenjük, hogy nem kérünk a birodalmi elnyomásból!” – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

Tömeg végéről nem lehet beszélni

A Műegyetem rakpartnál tartózkodó kollégánk azt írja,

nem tudok tömeg végéről beszélni, mióta legutóbb írtam, újabb buszok jöttek újabb csapatokkal, és még mindig folyamatosan érkeznek, épp a kesztölci különítmény halad el előttem.

Ha minden igaz, a menet kettőkor fog elstartolni.

Sokan a Szabadság hídon várják a menet kezdetét

A Gellért tér megtelt, egyre sűrűbb a tömeg, mindenki igyekszik előre. Már a Szabadság hídon is rengetegen állnak, feltehetően azért, hogy a mögöttük állók is elférjenek.

Sokan lengetik a magyar zászlót, de legalább ennyien érkeztek településneveiket viselő táblákkal is a megemlékezésre.

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Akár el is tűnhet 1956 ünnepe”

2006 és 1956. október 23-a is a politikai mítoszképzés áldozata lett, de egészen más úgy mitizálni valamit, hogy közben szabadon lehet beszélni róla és kutatni – így fogalmazott Rainer M. János történész a Hvg.hu Fülke című közéleti podcastjában. Mint mondta, ha nem tudjuk megfejteni, mit üzen számunkra az 1956-os forradalom ünnepe a jelenkorban, akkor az előbb-utóbb el fog tűnni. Elmondta azt is, sokkal boldogabb, mikor arról hall, hogy fiatalok kirándulásokat szervezve kivonulnak az emlékezetpolitikából október 23-án, mint amikor az állami megemlékezésekről olvas, mert az előbbiek sokkal hitelesebben megidézik 1956. október 23-ának emlékét. Hozzátette: nem egy pillanat alatt zajlott, sőt talán még ma is tart az 1956-ról alkotott kép átformálása horthysta ellenforradalomból az egyik legszakrálisabb nemzeti ünneppé.

Már Budán a kétfarkús Békemenet

Jól halad a Kétfarkú Kutya Párt által meghirdetett Békemeneten megjelent nagyjából ezer fős tömeg, a Stop Mindenki menet eleje most ért át Budára. A Széll Kálmán térre tartanak.

Áder János a 301-es parcellánál

A hősökre és az áldozatokra emlékezett Áder János államfő a rákoskeresztúri új köztemető 301-es parcellájában az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján.

Szigetváry Zsolt / MTI

Alakul a tömeg a másik Békemeneten

Gyülekezik a CÖF által szervezett Békemenet, a vonulás eleje a Gellért térnél áll a vége jó száz méterrel lejjebb.

Helyszínen tartózkodó tudósítónk azt mondja, több ezres a tömeg, rengeteg magyar és CÖF-zászló mindenütt, a hangszóróból Ákos szól.

Több résztvevő az Elk*rtuk című filmről beszél várakozás közben, sok egyen Stop Gyurcsány-tábla is van.

Kovács Gergely: Még egy tetőt is építeni kell az ország fölé

Bayer Zsolt arra szeretne kérni mindenkit, hogy álljatok le a villamossínekről, mert maximum tíz halottat jelentettünk be és nem szeretnénk, ha több lenne

– mondta Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke a párt által szervezett Békemenet gyülekezőjén, majd elmondta beszédét.

Mint fogalmazott, október 23. egy nagy közös érzés, amire építhetjük a jövőnket, amiről minden magyarnak ugyanaz jut az eszébe: Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány Ferenc, aki legalább 99 százalékban Gyurcsány, aki millióknak lövette ki a szemét, aki miatt milliók menekültek el, miközben milliókat tett zsebre. És ki áll mögötte? Egy 10 méteres megagyurcsány

– mondta.

Varga Jennifer / 24.hu

Kovács úgy folytatta: mindannyian tudjuk, hogy jó irányban halad az ország, de még így is sok a teendő.

Elvettük a főváros pénzét, de még mindig nyitva vannak a boltok, még mindig állnak a házak, nem bontották fel az utakat, csak a Blahát és nem vitték el az összes stadiont Felcsútra. Lebontottuk a demokratikus intézményrendszert, magunkra szabtuk a választási rendszert, de hiába, még mindig léteznek pártok, sőt, előválasztást tartanak, hogy eltereljék a figyelmet az illegális bevándorlásról

– mondta, hozzátéve, hogy sikerült megállítani a bevándorlást, de a nyugati határon még mindig nem áll a kerítés.

Még egy tetőt is építeni kell az ország fölé, mert onnan nem lehet bejönni? Fedjük be az ország tetejét

– mondta, majd a résztvevők azt skandálták: „fedjük be! fedjük be!”

A pártelnök arról is beszélt, lehallgatták az embereket, de csak azért, hogy tudják, pontosan mit szeretnének, de lehallgatták magukat is, hogy tudják azt is, ők mit akarnak.

Felraktuk az App Store-ba a Pegasust, most azonnal mindenki töltse le!

– szólított fel.

Varga Jennifer / 24.hu

Beszédében elmondta, az M1 összes Híradóját bedobják képkockánként mindenki postaládájába, mert nem nézi senki. Hitelt vettek fel, hogy ne Gyurcsány adósítsa el az embereket, hanem az ország. Elhoztak az eseményre egy csomó döglött állatot is, hozzátéve, hogy az állatkertekben még mindig van sok élő, sokat fogyasztó, drága példány.

Kovács a beszédet úgy zárta:

előre, tovább a putyini úton, hajrá!

„Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon” – fideszes politikusok erős mondatai

Hatvanöt évvel ezelőtt „hiába harsogta a sajtószabadság ikonja, a Szabad Európa Rádió a magyar médiatörténet talán legsúlyosabb fake news-át, hogy mindjárt itt a segítség, ma már tudjuk a fájdalmas igazságot: senki nem jött segíteni, cserben hagytak minket” – idézi az MTI a külgazdasági és külügyminiszter szombati Facebook-bejegyzését. Szijjártó Péter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára emlékező bejegyzésében hangsúlyozta, a magyarok hősként szálltak szembe a kommunista diktatúra elképesztő túlerejével, a küzdelem tétje pedig a szabadság volt. Kiemelte: „elvesztettünk tíz- és százezreket: azokat, akik hősi halált haltak, azokat, akiket örök életükre megnyomorítottak, azokat, akik menekülni kényszerültek és azokat is, akik nem térhettek haza.” „Tisztelet a hősöknek, szégyen a cserbenhagyókon, éljen a szabad Magyarország!”

Gulyás Gergely szerint minden közösségnek megvan a maga forradalma, a saját emlékezete a forradalomról – azt a XII. kerületi önkormányzat által az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen mondta az MTI tudósítása szerint. A kancelláriaminiszter azt mondta: ezért gyulladnak fel ilyenkor évről évre a fáklyák a Corvin közben és a Széna téren, a Móricz Zsigmond körtéren és a budai Várban, Mosonmagyaróváron és Salgótarjánban, Kolozsváron és Kassán, falvakban és városokban egyaránt. Minden bizonnyal idén is fellobbantják a lángot Párizsban az Étoile-nál, Észak- és Dél Amerikában, Európában, valamint Ausztráliában is összegyűlnek ünnepelni, emlékezni a magyarság közösségei. Az 1956-os forradalom ugyanis nem maradt az akkor már trianoni határokon belül, mert mindenhol, ahol magyar közösség élt, együttéreztek a szabadságharccal – tette hozzá.

„1956 egy nagy, ma is tartó, Magyarország szabadságáról szóló háború hősies pillanata volt” – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a csepeli Királyerdei Művelődési Házban, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. Az MTI tudósítása szerint Németh Szilárd hozzátette: a háború arról szól, „Magyarország önálló, szabad országként vagy egy internacionalista baloldali birodalom gyarmataként él-e”. A kommunisták 1956-ban a szovjetek segítségével leverték a magyarok szabadságharcát, „utódaik, a Gyurcsány-féle baloldal fojtotta vérbe a békés megemlékezést a forradalom 50. évfordulóján, és most ugyanez a Gyurcsány és ugyanaz a baloldal akar visszatérni a hatalomba” – fogalmazott. Hozzátette: „2022-ben ránk vár, hogy a történelem süllyesztőjébe küldjük azokat, akik tönkretették az országot, akik rátámadtak a saját népükre, akik saját hatalmukért ma is feladnák Magyarország szabadságát, hogy újra egy internacionalista baloldali birodalom gyarmatává tegyék.”

Hangos vonulás az Egyetem téren

A Népszuverenitás Mozgalom tart elképesztően hangos vonulásos menetet, ezekben a percekben épp az Egyetem teret szelik át.

Kollégánk szerint megközelítőleg kétszázan vonulnak, miközben a felvezető és a záró autóból is hiphop üvölt. A refrén úgy szól:

elvesztette közpénz jellegét, közpénz jellegét.

24.hu
24.hu

Múltidéző

Felakasztották, mert a párttitkár ezt kérte: megtorlás részeként koncepciós per indult Brusznyai Árpád ellen 1957-ben, de Veszprém megye kommunista kiskirálya nem nyugodott bele az életfogytiglani ítéletbe. Az özvegy személyes hangvételű naplót vezetett, hogy minél pontosabban beszámolhasson kislányuk fejlődéséről, ha majd az apa hazatér. Nem tért haza, mert a másodfokú bíróság már „értett a szóból”.

Kapcsolódó
Felakasztották, mert a párttitkár ezt kérte
A megtorlás részeként koncepciós per indult Brusznyai Árpád ellen 1957-ben, de Veszprém megye kommunista kiskirálya nem nyugodott bele az életfogytiglani ítéletbe.
Olvasói sztorik