Belföld

Balogh Samu: A kormány lakáspolitikája fűti az agglomerációs kiköltözést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Facebook-posztban reagált cikkünkre Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke. Ahogyan korábban az Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján beszámoltunk róla: tavaly 85 ezren költöztek el Budapestről, jórészt Pest megyébe és a Balaton környékére.

Balogh Samu felidézi: a fővárosba máshonnan beköltözőkkel együtt is 16 ezerrel csökkent a város lakossága, „ez olyan, mintha Soroksár, Budapest XXIII. kerülete lakosságának 70%-a tűnt volna el a városból.” 38 ezer fő nem ment messzire, Pest megyében talált új otthont, Balogh szerint a kiköltözők túlnyomó többsége továbbra is Budapestre jár dolgozni, tanulni, a főváros szolgáltatásait veszik igénybe, „hiszen az agglomerációs települések nincsenek felkészülve ekkora roham kiszolgálására.”

A kiköltözési folyamat társadalmi szinten mindenkinek okoz problémákat: a környező településeken úgy nő a zsúfoltság, hogy a városok nincsenek felkészülve ennek kezelésére, a Budapestre irányuló ingázás egyre több szmogot és torlódást jelent a Budapesten élőknek, miközben az ingázók is egyre nehezebben közlekednek nap mint nap

– írja, hozzátéve: ez a folyamat nem magától történik, „hiszen a kormány lakáspolitikája fűti az agglomerációs kiköltözést, ráadásul az elmúlt évtized autó- és betonpárti városfejlesztése sem tette vonzóbbá Budapestet.” Úgy látja, hogy az elővárosi vasútfejlesztés fontos, de önmagában csak szépségtapasz a kiköltözés problémájára.

Balogh szerint az ő feladatunk nem kiszolgálni ezt a folyamatot, hanem megállítani és megfordítani. Csak és kizárólag a kiköltözési hullám megállításával kezelhető az az egyre nagyobb válság, amit mindannyian érzékelünk dugók, szmog, kevesebb zöld és balesetek formájában, tette hozzá.

Kapcsolódó
Balogh Samu: A kormány százmilliárdokkal dobálózik, nekünk meg a sárga festék a parittyánk
Karácsony Gergely közlekedési kérdésekben döntő szóval bíró kabinetfőnökével interjúztunk „autósüldözésről", Nagykörútról, forgalomcsillapításról, árnyék-főpolgármesterekről, pénzügyekről, tervekről és ígéretekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik