Belföld

Karácsony Gergely kabinetfőnöke: Mi nem a politikai háborúskodásra optimalizálunk

Balogh Samu szerint szép álom lenne, ha Budapest Béccsel és Pozsonnyal közösen rendezne olimpiát.

Tarlós István idején egyértelműen az autós dominancia volt jellemző, mi a fenntartható közlekedési módok felé fordulunk  – nyilatkozta a Magyar Narancsnak Karácsony Gergely főpolgármester 27 éves kabinetfőnöke.

Balogh Samu szerint Pest belvárosa lapos, sűrűn lakott rész, ideális a biciklis közlekedésre, jobb adottságai vannak, mint Amszterdamnak, ahol csatornák szabdalják a várost. Úgy véli, bár a mobilitási terv szerint 10 százalékra kell növekednie a biciklis közlekedés részarányának Budapesten, a belvárosban akár a 30–40 százalékot is el lehet érni.

A célkitűzésünk az, hogy a külső kerületekből kényelmesen és biztonságosan be lehessen kerékpározni a belvárosba – mondta a kabinetfőnök, aki erősen kritizálta a 3-as metró felújítását. Azt mondta, „ezt tőlünk nyugatabbra nem így végzik, de ez egy olyan örökség, amit már végig kell csinálnunk, mentve a menthetőt”.

A végzettségét tekintve városvezető Balogh beszélt arról is, hogy az újfajta politikai kultúra nem annyira a városházi apparátuson múlik, hanem inkább azon, ahogyan a főpolgármester a nyilvánosságban szerepel, vagy ahogyan kommunikál a kormánnyal.

Mi nem a politikai háborúskodásra optimalizálunk, hiszen ha Budapestből egy élhető, emberközpontú várost akarunk csinálni, nem változtathatjuk csatatérré a tárgyalóasztalt

– hangsúlyozta a kabinetfőnök, aki beszélt egy budapesti olimpia lehetőségéről is. Balogh Samu úgy véli, a fővárosnak túl nagy falat lenne egyedül megrendeznie az olimpiát, de szép álomnak nevezte azt a lehetőséget, hogy összefogjanak a kelet-közép-európai országok, és Bécs, Budapest és Pozsony közösen rendezzen egyet.

A kiemelt képen Karácsony Gergely főpolgármester látható. Fotó: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik