Belföld

Kamupártokra csapott le az ÁSZ vizsgálata

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A csak a kampány idején támogatást kapó, 1% alatti pártokat ellenőrizte az ÁSZ. A hazai pártok elsöprő többsége elbukott a vizsgán.

Közleményben írt arról az Állami Számvevőszék, a magyarországi pártok milyen nagy ívben tesznek a kapott költségvetési támogatással és adományokkal való elszámolásra. Elég komoly számokat írtak le: 173 pártból 13-at tudtak ellenőrizni és csak három tett eleget a pénzügyi kimutatás közzétételi kötelezettségének. Az ÁSZ lehetőséget biztosított a maradék 170 pártnak, hogy összekapják magukat, de csak 13 tett lépéseket az ellenőrizhetőség és a törvényes gazdálkodás felé. Figyelmeztetnek:

157 párt ugyanakkor az ÁSZ figyelemfelhívása ellenére sem élt a javítás lehetőségével, ezért magas a kockázata, hogy költségvetési támogatáshoz jutásuk esetén a kapott közpénzzel nem lesznek képesek elszámolni.

Mindez azért fonák, mert a legutóbbi két országgyűlési választáson is kamupártok sokasága indult el, sok közülük sem a választások előtt, sem azok után sem mutatott ki semmilyen politikai aktivitást, a jogalkotók által tárva-nyitva hagyott jogszabályi réseken keresztül tudtak működni. A támogatások felvétele után, érdemi kampány nélkül tűntek el a választások után, de elég kevés eljárás indult és végződött ez ügyben később.

Kapcsolódó
Az állam képtelen visszaszerezni 3 milliárd forint közpénzt a kamupártoktól
A 2014-es és a 2018-as választáson adott állami támogatásokat érintő csalások ügyében 33 jogerős ítélet született.

Holman Magdolna, az ÁSZ alelnöke elmondta, rendszeres költségvetési támogatásra a legalább 1 százalékos szavazatarányt elérő pártok jogosultak. Az 1 százalék alatti pártok sokasága azonban csak a kampány idején aktivizálódik, az ekkor elérhető forrásokat használja fel. Mindenesetre a Számvevőszék 2020-tól nekiállt a törpepártok módszeres ellenőrzésének, méghozzá a 2017-19 közötti gazdálkodást és átláthatóságot nézték meg.

Ez alapján jött ki a fenti sok szám, és ez alapján kezdeményezte az ÁSZ, hogy a vizsgán elbukó pártok (amik közül 91-et elérni sem lehetett) „addig ne juthassanak a központi költségvetésből támogatáshoz a választási kampányukhoz és a működésükhöz, amíg nem igazolják azt, hogy fennállnak náluk a törvényes gazdálkodás feltételei”.

Kapcsolódó
Gyakorlatilag maffiaszerűen működtek a kamupártok Seres Mária körül
A Gulyás Márton-féle Partizán egy másfél órás dokumentumfilmben ment utána kétmilliárd eltűnt forintnak és a 2014-es kétharmadnak.

A három párt, ami eleve rendben volt, az Alternatíva Párt, az AQUILA Párt és a Magyar Liberális Párt volt. Még a Magyar Munkáspárt, a Magyar Nemzeti Mozgalom és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja, és a Fiatalok Rendszerformáló Összetartó Civil Csoportja kapott dicséretet, mert éltek az ÁSZ által biztosított lehetőséggel. 2021-re az alábbi pártok is igazolták, hogy törvényesen tudnak gazdálkodni: Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt, a Le az Adók 75%-ával Párt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 – EURÓPAI 2 BALOLDAL, a Magyar Szociális Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Nemzeti Szolidaritás, az Online Marketing Hálózat, a Platón Párt, és a Zöldek, a Normális Emberek Pártja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik