Belföld

8169 forintot tudott behajtani a NAV a 2,6 milliárddal tartozó kamupártoktól

A NAV által indított végrehajtási eljárások egy esetben, a Sportos és Egészséges Magyarországért Párt estében vezettek eredményre 8169 forint összeget érintően

– többek között ezt írta a NAV Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek, miután az a kamupártokkal kapcsolatos hatósági eljárásokról érdeklődött. Az adóhivatal szerint 17 párt összesen cirka 2,6 milliárd forinttal tartozik a költségvetésnek.

A 444 kiszámolta, hogy az eddig sikeresen behajtott összeg tehát a kamupártok teljes tartozásának 0.00031296170075731963 százaléka.

A kamupártok elterjedését a Fidesz hozta létre a 2010-es választási győzelem után, amikor a kétharmados parlamenti többségükkel átírhatták a választást szabályozó törvényeket.

Az állam jelöltenként egymillió forintot ad kampányra minden olyan politikai formációnak, amelyik össze tudja gyűjteni az induláshoz szükséges mennyiségű aláírást, miközben a papírokat nem ellenőrzik alaposan. A nagyon gyengén szereplő pártoknak elvben vissza kell fizetniük a kampányra kiutalt állami pénzt, de a behajtásban nem jeleskedik az állam, mint ez most kiderült a NAV válaszából is.

A 444 megjegyzi, hogy az utóbbi két választáson teljesen abszurd helyzetek jöttek létre az új rendszernek köszönhetően. Így például a 2018-as választásra egy sor olyan párt igényelt százmilliókat a kampányra, amik 2014-ben is hasonló méretű összegeket vettek fel, majd 0,1-0,2 százalékos eredményt értek el, és nem mindig tudtak elszámolni a pénzeikkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik