Belföld

Felfüggesztett börtönre ítélték egy kamupárt képviselőjelöltjét

A férfi azt állította, csak akkor tudta meg, hogy indították, amikor szóltak neki, hogy fel kell venni a támogatást.

Tudtán kívül indított egy kamupárt Csepelen egy 44 éves férfit a 2014-es választáson – legalábbis ezt állította csütörtöki tárgyalásán a 444 beszámolója szerint. A vád szerint felvette az egyéni képviselőjelölteknek járó egymillió forintos kampánytámogatást, de nem számolt el vele.

A férfi a bíróságon elmondta: 2014-ben került kapcsolatba egy párttal, amely jelöltjeinek aláírást gyűjtött Csepelen, ezért a munkáért 130 ezer forintot kapott. Azt nem tudta megnevezni, hogy ez melyik párt volt, de szerinte nem az Új Dimenzió Párt, amelynek jelöltje lett. Arról, hogy indították a választáson, csak később szerzett tudomást, amikor szóltak neki, hogy fel kellene vennie az államkincstári kártyát, amivel hozzá lehet férni a kampánytámogatáshoz.

Azt a férfi elismerte, hogy felvette a kártyát, de mint mondta, azt odaadta annak a személynek, aki elkísérte. Azután nem találkozott sem a pénzzel, sem az „intézővel”, aki egyébként biztosította, hogy semmi baja nem lehet ebből. Négy napra rá az összes pénzt levették a kártyáról.

Az ex-képviselőjelölt a tárgyaláson elismerte a költségvetési csalás elkövetését. A bíró így tárgyalás nélkül tíz hónapra ítélte, egy évre felfüggesztve. Azt a 444 szerint senki nem kérdezte tőle, hogy ki vette rá az aláírásgyűjtésre és kinek adta át a kincstári kártyát, és nem volt szó arról se, hogy a pénzt vissza kell-e fizetnie. Egyébként is kérdéses, hogy az összeget be lehetne-e hajtani a munkásszállón élő férfitól.

Az Új Dimenzió Párt a 2014-es választáson 149 millió forint kampánytámogatást vett fel, egy év múlva költségvetési csalás gyanújával tett feljelentést ellene a számvevőszék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik