Belföld

Futni hagyják a kamupártok embereit

Tizennégy hónappal a tavalyi, ajánlás-hamisítási botrányoktól hangos országgyűlési választás után az összesen 256 rendőrségen landolt esetnek csak kevesebb mint felében indult nyomozás, de ezekből is csak kettő jutott el a vádemelésig – írja a hvg.hu. Mindkettőben a Bács-Kiskun megyei Ügyészség járt el, amely mindkét esetben hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat, amiért a vádlottak azt állították, ők maguk gyűjtötték az ajánlásokat, miközben valójában nem. A büntetéseket sem lehet súlyosnak nevezni: az egyik eset két, büntetett előéletű vádlottjára próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, illetve közérdekű munkát szabott ki a bíróság, két büntetlen előéletűt pedig próbára bocsátott. A másik esetben ismeretlen mértékű pénzbüntetést kapott az elkövető.

Az ORFK összesítése szerint a 112 nyomozásból 12-őt átminősítettek választás rendje elleni bűncselekményre, 15-öt megszüntettek, 31-et felfüggesztettek, 17-et pedig hatáskör hiánya miatt a NAV-hoz tettek át. Jelenleg 35 büntetőeljárás zajlik – írja a hvg.hu.

Az Átlátszó tavaly nyáron mind a 106 egyéni választókerület választási irodáját megkereste, hogy összesen hány visszaéléssel találkoztak, illetve tettek-e ezek miatt feljelentést – ez utóbbi kérdésre a 80 válaszadó közül 27 válaszolt igennel. A hvg.hu most újra megkereste őket, mert kíváncsiak voltak arra, hogy mit tudnak a nyomozások állásáról, és, hogy a választási szervek vezetőit ki/illetve meghallgatta-e már a rendőrség vagy a nyomozóhatóság.

A 27 megszólított közül 15 válaszolt a lapnak. Mint kiderült, az érintett körzetek nagy részében 14 hónap alatt sem a választási iroda, sem a választási bizottság elnökét nem hallgatta meg a rendőrség, és a nyomozás állásáról sincsen információjuk. Ahol pedig kaptak információt, ott az eljárást a legtöbb esetben felfüggesztették, arra hivatkozva, hogy az elkövető kiléte nem megállapítható.

A legtöbb visszaélés Budapest 17-es, Csepelt és Soroksárt is magában foglaló választókerületében történt tavaly, ahol a helyi választási bizottság a magát nyilvántartásba vetetett 45 jelölőszervezet közül 23-nál talált visszaélésre utaló jeleket. Ennek ellenére még a helyi választási iroda vezetőjét sem hallgatták ki a rendőrségen. Dombóváron a választási iroda vezetője összesen 18 jelölt és jelölőszervezet ellen tett feljelentést, de közülük eddig mindössze néggyel szemben zárult le az eljárás, ezeknél hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt megrovást róttak ki.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik