Élő Belföld

Dobrev Klára sorra hozza a vidéki körzeteket, Karácsony Gergely Budapesten elkezdett felzárkózni

Bordás Róbert / aHang
Bordás Róbert / aHang
Számlálják a szavazatokat, és már jönnek az eredmények is. Kövesse velünk az előválasztási hajrát!

Eddig két körzetben jóval népszerűbbek a Párbeszéd jelöltjei, mint Karácsony Gergely

Érdekesség.

Míg Dorosz Dávid volt főpolgármester-helyettes meglepően jól teljesített Pest 5-ös számú körzetében a maga 6510 szavazatával, és simán nyert a DK-s jelölt előtt, addig Dobrev Klára itt is meg tudta előzni Karácsony Gergelyt, aki fele annyi szavazatot sem kapott (3183-at), mint korábbi városházi helyettese.

Úgy tűnik, nem egyedüli, hogy hiába nyer egy párbeszédes jelölt, Karácsony ebből nem tud profitálni. Újabb példa erre Pest megye 10-es körzete: fölényes párbeszédes siker, aki szállítja: Gér Mihály 2771 szavazattal, miközben Dobrev ezt a körzetet is behúzza 1694-el. Karácsony Gergely itt saját párttársa szavazatainak közel harmadára „volt jó”, 944-re.

Térképen mutatjuk az előválasztási eredményeket

Folyamatosan frissülő térképen mutatjuk a 106 egyéni (88 vidéki és 18 budapesti) választókerület eredményeit. A fővárosban még nem közölnek eredményeket, így csak azokat a választókerületeket tudjuk feltüntetni, ahol egy jelölt indult (Óbuda és Újpest), vagy bár kettő, de közülük egy időközben visszalépett (Zugló).

Szerda este nyolc órai állás szerint vidéken a DK 7, az LMP 3, a Jobbik 5, az MSZP 4, a Párbeszéd 2, a Momentum pedig egy képviselőjelölttel vág neki a 2022-es parlamenti választásnak a Fidesszel szemben. A szavazatszámlálás várhatóan egész éjszaka folytatódik.

Vidék

Budapest

Újabb öt körzetet húzott be Dobrev Klára, többet nagy fölénnyel

Folytatódik a DK-s miniszterelnök-jelölt menetelése.

Korábban már megírtuk, hogy Csongrád 1-es körzetében az MSZP, Szombathelyen a DK, a Bács-Kiskun 4-ben az LMP, Pest megye 10-es körzetében a Párbeszéd, illetve Pest megye 11-ben a DK-s jelölt győzött. Most bejelentették a miniszterelnök-jelölti eredményeket is. Ezekből kiderült, hogy Dobrev Klára győzött a fent említett körzetek mindegyikében.

Az arányok:

Csongrád 1-es körzetben Dobrev Klára 3103, Karácsony Gergely 2805, Márki-Zay Péter 2120, Jakab Péter 802, Fekete-Győr András pedig 268 szavazatot kapott.

Vas 1-es számú körzetében Dobrev Klára 3283, Karácsony Gergely 2106, Márki-Zay Péter 1269, Jakab Péter 744, Fekete-Győr András pedig 225 szavazatot kapott.

Pest 10-es körzetében Dobrev Klára 1694, Karácsony Gergely 944, Márki-Zay Péter 690, Jakab Péter 654 míg Fekete-Győr András 89 szavazatot kapott.

Pest 11-es számú körzetében Dobrev Klára 1489, Karácsony Gergely 1034, Márki-Zay Péter 1039, Jakab Péter 653 míg Fekete-Győr András 178 szavazatot kapott.

Bács-Kiskun megye 4-es számú körzetében Dobrev Klára 944, Márki-Zay Péter 616, Karácsony Gergely 585, Jakab Péter 495 míg Fekete-Győr András 79 szavazatot kapott.

Dobrev 38 százalékkal vezet

Tíz vidéki választókerület eredményéből még nem lehet messzemenő következetést levonni, de ezek alapján így áll a miniszterelnök-jelölti verseny:

  • Dobrev Klára: 38 százalék
  • Karácsony Gergely: 25 százalék
  • Márki-Zay Péter: 21 százalék
  • Jakab Péter: 12 százalék
  • Fekete-Győr András: 4 százalék

Újabb eredmények Pest megyéből: a Párbeszéd jelöltje alaposan megverte a DK-s indulót

Gér Mihály, a Párbeszéd jelöltje 69,94 százalékos eredményt ért (ez 2771 szavazat) és ezzel legyőzte a DK-s Magdics Mátét, aki 30,06 százalékot kapott (1191) Pest megye 10-es választókörzetében. Pest 11-es számú választókörzetben pedig viszonylag szoros versenyben  győzött a DK-s Jánosi-Lesi Ágota, aki 2376 szavazattal begyűjtötte a voksok 55,62 százalékát, míg a momentumos Andrejka Zsombor 1896 szavazattal 44,38 százalékot ért el.

Ungár Péter már gratulált Czeglédy Csabának

Ez most ennyire volt elég. Egy nagyon erős ellenfél mellett, az ellenzék legnagyobb pártjával szemben ennyit sikerült teljesíteni. Czeglédy Csaba megérdemli a győzelmet, nagy harcos, igazi lokálpatrióta

– írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, aki a Vas megye 1.-es OEVK-ben szállt ringbe a DK-s Czeglédy Csaba ellen.

Czeglédy szerda délután szintén a Facebookon posztolt arról, hogy megnyerte a körzetet, mint írta, „ha Ungár Péter nem nyer el az 1000 online szavazatból 700-nál többet, akkor úgyis nyerek”. Végül be is jött a DK-s jelölt jóslata, ám a verseny vége igencsak szoros lett, Czeglédy Csaba a szavazatok 50,43, míg Ungár Péter a 48,12 százalékát nyerte el. Mellettük Koczka Tibor, az Új Világ Néppárt jelöltje is szerzett 1,45 százalékot.

Az LMP mellett a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és a Momentum támogatását is bíró Ungár köszönetet mondott mindenkinek, aki szavazott, azoknak különösen, akik neki adták a voksukat, majd reményét fejezte ki, hogy Czeglédy győzelmével Szombathely és térsége hozzájárul majd jövőre a kormányváltáshoz.

Mindezek után megüzente a szombathelyi Fidesznek, hogy nem szabadulnak meg tőle, majd azt is megjegyezte, hogy

azért szépet küzdött a zavaros hátterű buzi zsidó budai milliárdos, valljuk be.

Tíz körzet, tíz Dobrev-győzelem: MSZP-s, párbeszédes körzetekben is nyert

Eddig tíz körzet eredményeit ismertették, és mind a tízben Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció jelötje végzett az első helyen a miniszterelnök-jelöltek versenyében. Ez talán nem is akkora meglepetés, mint az, hogy több vidéki választókerületben még Márki-Zay Péter is megelőzte Karácsony Gergely főpolgármestert. Zalegerszegen és Balassagyarmaton egyaránt előzött Hódmezővásárhely polgármestere, de még Pest megyében, Gödöllőn is csak 2009-1944-re maradt alul a Párbeszéd elnökével szemben.

A Dobrev-fölényhez fontos kiegészítés, hogy a DK-s politikus olyan körzetekben is nyert, amelyekben pártja kikapott: Székesfehérváron és Szekszárdon a szocialista Márton Roland és Harangozó Tamás, Dunakeszin a párbeszédes Dorosz Dávid sikere sem volt elég, hogy a kormányfőjelöltek között Karácsony odaérjen az első helyre. Azaz Dobrev messze pártja jelöltjei fölött teljesített. Ez a valószínű második forduló szempontjából rossz hír ellenfeleinek, mert plafonja láthatóan máshol van, mint a DK-nak, ott és olyanoknál is tud szavazatot tartani-szerezni, ahol és akiknél a pártlogó önmagában nem jelent voksot.

Gödöllőn az LMP jelöltje nyert

Pest megye 6. számú választókerülete, Gödöllő:

  1. Hohn Krisztina, LMP: 3 348 szavazat
  2. Simon Erika, Új Világ Néppárt: 2 374 szavazat
  3. Varga Zoltán, Momentum: 1 800 szavazat.

Dobrev Klára itt is nyert, 2394 szavazattal, megelőzve Karácsonyt (2009), Márki-Zayt (1944), Jakab Pétert (922) és Fekete-Győrt (416).

Márki-Zay Péter: Van esély arra, hogy Magyarország jövőre felszabaduljon

Vastaps és ujjongás fogadta Márki-Zay Pétert abban az ötödik kerületi kocsmában, ahol a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerda este sajtótájékoztatót tartott.

Mit is ünneplünk?

– tette fel a kérdést Márki-Zay, miután egyelőre alig érkezett hivatalos eredmény. Sejtések vannak egyelőre, tudjuk, hogy Budapestet még nem számolták – mondta.

Farkas Norbert / 24.hu

Az ünneplésre viszont szerinte megvan az ok, az előválasztásból pedig számára az derült ki, hogy óriási igény van arra, hogy legyen rendszerváltás. Hatalmas sikernek nevezte, hogy ilyen sokan részt vettek az előválasztáson. Amire különösen büszke, hogy civilként egy ilyen eredményt el tudott érni, vagyis jó eséllyel 15 százalék fölött lesz.

Végtelenül meghatott vagyok

– mondta, majd arról beszélt, hogy kisgyerekét mindig arra tanította, hogy ha egy osztályban egy rossz gyerek van, aki a többieket terrorizálja, akkor nekik kötelességük felállni és védelmünkbe venni az elnyomottakat.

Az is lehet, hogy a többi kicsi is fel fog állni, és akkor le tudjuk győzni a gonoszt.

Márki-Zay úgy számol, hogy 100 ezernél is több szavazatot kaphatott. Beszélt arról is, hogy az ellenzék nem szexuális propagandát és migránsokat, hanem békét hoz Magyarországnak. Megjegyezte, hogy egy sokszínű társaság tudott megállapodni, most pedig van egy hiteles ellenzék és van egy hiteles program.

Van esély, hogy Magyarország jövőre fölszabaduljon

– mondta. A magas részvétel szerinte bizonyíték arra, hogy egy komoly kormányváltó szándék van Magyarországon.

Farkas Norbert / 24.hu

Említést tett a botrányokról is, de szerinte ezek kezelésével is az ellenzék erőssége mutatkozott meg. Odaszúrt a közvélemény-kutatóknak:

megint beigazolódott, hogy egy választáson nem a közvéleménykutatást kell megnyerni, hanem a választást.

Beszélt arról is, hogy miután a helyi jelölteknél az első körben győztest hirdetnek, így mostantól békében, egymás kezét megfogva kell továbbmenni. Fidesz vagy nem Fidesz – jövőre ez lesz a kérdés szerinte.

Egyelőre ő is azt látja, hogy Dobrev Klára magasan a legjobb eredményt érte el. Egy esetleges visszalépés lehetőségéről is beszélt: lát esélyt arra, hogy egy olyan eredmény szülessen, hogy akár Karácsony Gergely, akár ő visszalépjen a másik javára.

Zalaegerszeg is a DK-é, Márki-Zay ott és Balassagyarmaton is előzi Karácsonyt

Zalaegerszeg:

  1. Csidei Irén, DK 1928 szavazat
  2. Föőr Gábor, Jobbik 1025 szavazat
  3. Plesz Dóra, Momentum: 911 szavazat
  4. Benke Richárd, Jobbik: 618 szavazat
  5. Paksy Zoltán, LMP: 263 szavazat

A miniszterelnök-jelölti verseny hozott meglepetést a zalai megyeszékhelyen, ahol szintén Dobrev Klára győzött (1852 voks), de Márki-Zay Péter lett a második (1095) és Karácsony Gergely csak a harmadik (1045), majd Jakab és Fekete-Győr következik.

Balassagyarmaton nem volt verseny a képviselői helyért, hiszen a momentumos Gyenes Szilárd egyedül indult.

A Nógrád megyei 2-es körzetben is Dobrev volt a legnépszerűbb kormányfőjelölt (1044), és ugyancsak Márki-Zay lett a második, megelőzve Karácsonyt.

Tatabányán a DK-s jelölt, Szekszárdon az MSZP-s győzött

Tatabányán a DK-s Konczer Erik győzött 4299 szavazattal, megelőzve az MSZP-s országgyűlési képviselőt, Gurmai Zitát (2152 szavazat).

A miniszterelnök-jelölti versenyt itt is Dobrev Klára nyerte (2949 voks), megelőzve Karácsony Gergelyt (1451) és Márki-Zay Pétert (1125). Jakab Péterre 865-en, Fekete-Győr Andrásra 177-en szavaztak.

Szekszárdon az MSZP-s Harangozó Tamás (2617) nyert a jobbikos Bozsolik Róbert (2089) előtt.

A kormányfő-jelöltek közül megint csak Dobrev győzött (1663 szavazat), Karácsony Gergely (1240), Márki-Zay (847), Jakab (826) és Fekete Győr előtt (117)

Pokoli sok szavazó Dunakeszin, a Párbeszéd és a DK nevet a végén

Pest megye 5-ös körzetében (Dunakeszi és vidéke) Dorosz Dávid lett a legnépszerűbb ellenzéki jelölt (őt a Párbeszéd-MSZP-LMP-Momentum-Jobbik-Új Kezdet indította) 6510 szavazattal. Tonzor Péter, a DK-Liberálisok-MMM jelöltje 3385 voksot kapott. Fekete László lett a bronzérmes az Új Világ Néppárttól 483 szavazattal.

A miniszterelnök-jelöltek között Dobrev lett az első 3489 szavazattal, Karácsony a második 3183 szavazattal, Márki-Zay a harmadik 2491 szavazattal, Jakab a negyedik 1030 szavazattal, végül Fekete-Győr az ötödik 431 szavazattal.

Érdekesség még, hogy irtó sok, 974 darab érvénytelen szavazat volt a körzetben.

Mezőkövesdnek nem szíve csücske Karácsony

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7-es körzetében (Mezőkövesd) Sermer Ádám (DK-Liberálisok) szerezte a legtöbb szavazatot: 1556-ot. Az ezüstérmes Kormos Anna (MSZP-Párbeszéd-Momentum-MMM) lett 1216 vokssal.

A miniszterelnöki székben a kövesdi ellenzékiek legtöbbje Dobrevet látná, ő 1149 voksot húzott be. A második Jakab lett, aki 649 szavazatot kapott. Aztán jön Márki-Zay (505 szavazat), Karácsony (497) és Fekete-Győr (69).

Hattól sajtótájékoztatót tart Márki-Zay Péter

Habár végeredmény ma nem lesz, Márki-Zay Péter megtartja előre meghirdetett eredményváróját egy ötödik kerületi sörözőben. Ha minden igaz, akkor a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje hat órakor érkezik egy rövid sajtótájékoztatóra. A párt néhány aktivistája közben telefonról nézi az első hivatalos eredmények bejelentését.

Farkas Norbert / 24.hu

Fehérvár leszavazta az offshore-hálóba keveredett DK-s jelöltet

Fejér megye 1-es számú, székesfehérvári körzetében Márton Roland, az MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP-MMM jelötje nyert 3057 szavazattal. Őt a DK-s Ráczné Földi Judit követi 2440 szavazattal, akinek ezek szerint a választók nem bocsátották meg az offshore-ügyeket.

Kapcsolódó
Egy másik dokumentumban is szerepel Ráczné Földi Judit neve, mint offshore cég kapcsolattartója
Teljesen egyértelmű, hogy egy százmilliókat érő magyar céget adtak-vettek olyan offshore vállalatok, amelyek egyértelműen köthetőek Ráczné Földi Judithoz, illetve valakihez, aki vele egy lakásban él, írja a G7 egy újabb dokumentumra hivatkozva. 

Orbán Viktor kihívói közül viszont Dobrev végzett az élen 2076 szavazattal. Őt Karácsony (1752), Márki-Zay (1132), Jakab (466) és Fekete-Győr (205) követi.

Győrben a DK jelöltje és Dobrev győzött

Győr-Moson-Sopron 1-es körzetében (ami maga Győr városának zöme) Jancsó Zita, a DK-Jobbik-Liberálisok jelöltje 2972 vokssal nyert, őt Rehó Tibor követte a Momentum-MSZP-Párbeszéd-LMP-MMM jelöltjeként 2515 szavazattal.

A kormányfőjelöltek rangsorát itt is Dobrev Klára vezeti összesen 1989 szavazattal. Mögötte Karácsony Gergely jön (1548 voks), majd Márki-Zay Péter (1297), Jakab Péter (587) és Fekete-Győr András (248).

Összesen itt 5487-en voksoltak, négyötöd részben sátorban.

Nógrád 1-ben megvan az eredmény, tarolt a DK

Sebián-Petrovszki László a választási bizottságtól végre bejelentette az első öt egyéni választókörzet eredményeit.

Godó Beatrix DK-jelölt 2611 szavazattal megnyerte Nógrád 1-ben az előválasztást, Horváth Ferencet, a többi párt jelöltjét 1229 vokssal támogatták a szavazók, Dömsödi Gábor az Új Világ Néppárt jelöltje 746 szavazatot kapott.

2288 szavazatot kapott itt Dobrev Klára, míg Karácsony Gergely 962-t, Jakab Péter 688-at, Márki-Zay Péter 572-t, Fekete-Győr András pedig 150-et szerzett.

Ma nem lesz végeredmény

Az előválasztás Facebook-oldalán megerősítették: nem várható, hogy ma megérkezzen a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Mint írják, 10 órakor országszerte húsz különböző helyszínen indult el a szavazatok összeszámolása. A szavazatszámlálás azonban az előzetesen vártnál lényegesen lassabban halad. Ennek oka, hogy a szavazólapokat nem pecséttel, hanem QR-kódok használatával hitelesítették. A számlálás során a számlálóbiztosoknak ezt kell ellenőrizniük, ezért ismételten beolvassák a QR-kódokat, ami a vártnál több időt vesz igénybe. Jelenleg az 1 008 076 egyéni és miniszterelnök-jelölti szavazólapból óránként 50-70 ezer szavazólapot tudnak „kicsippantani” a szavazatszámlálók. A folyamat különösen Budapest halad lassan, ahol harminc választókerület, azaz az ország közel egyharmadának eredményét fogják megállapítani.

A fentiek miatt kimondható, hogy

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Az első választókerületekből azonban hamarosan összeáll az az adat, amit az OEVB pontosnak és hitelesnek tekint ahhoz, hogy a nyilvánosság számára is kihirdesse az eredményt – közölték.

Bordás Róbert / aHang
Olvasói sztorik