Élő Belföld

Dobrev Klára sorra hozza a vidéki körzeteket, Karácsony Gergely Budapesten elkezdett felzárkózni

Bordás Róbert / aHang
Bordás Róbert / aHang
Számlálják a szavazatokat, és már jönnek az eredmények is. Kövesse velünk az előválasztási hajrát!

Masszív Dobrev-előnyről jönnek a hírek

Ahogy más lapokhoz, hozzánk is olyan hírek érkeztek Szombathelytől Szolnokig, hogy az eddigi adatok alapján

Dobrev Klára (DK) magabiztosan vezet a miniszterelnök-jelöltek versenyében, és akár a 40 százalék feletti vagy körüli szavazatarány is elképzelhető,

bár fontos, hogy a budapesti körzetekről még nem jönnek információk. Karácsony Gergely főpolgármester (MSZP-Párbeszéd-LMP) a második, és az eddigi hírek alapján Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) végezhet a harmadik helyen, valamelyest megelőzve Jakab Pétert, a Jobbik elnökét. A momentumos Fekete-Győr András jócskán lemaradva az utolsó helyen áll.

Csütörtökre csúszhat az eredmények egy része

Nagyon lassan halad a szavazatszámlálás. A 444 szerint az is elképzelhető, hogy csak csütörtökön sikerül majd végeredményt hirdetni, lassan megy ugyanis a QR-kódok leolvasása a szavazólapokról. Hasonló hírek jutottak el hozzánk is. Néhány választókerületben ugyanakkor már a végéhez közeledik a számolás, szóval részeredmények rövidesen talán már érkeznek.

Czeglédy Csaba: Vezetek

A DK szombathelyi jelöltje, Czeglédy Csaba arról ír a Facebookon, hogy bár hivatalosan tudhatja a részeredményeket, megkérték, hogy ne írja ki őket, mert majd központi kommunikáció lesz. „Sajnos, ezt a döntést is pesti bölcsészek hozták meg” – tette hozzá, majd közölte, hogy ő vezet a versenyben az LMP-s Ungár Péter előtt.

Ha Ungár Péter nem nyer el az 1000 online szavazatból 700-nál többet, akkor úgyis nyerek

– fogalmazott.

Gulyás Gergely szerint Karácsony lesz a miniszterelnök-jelölt

A Miniszterelnökség vezetője a kormányinfón arról beszélt, hogy ez egy előre megírt forgatókönyv. Azt is mondta, hogy a választásra jogosultak 8 százaléka vett részt az előválasztáson, szerinte csak ennyi az ellenzék támogatottsága. A részvétel persze minden várakozást felülmúlóan magas volt, és a hírek inkább Dobrev Klára jó szerepléséről érkeztek az elmúlt napokban, szóval nem biztos, hogy Gulyás Gergely véleménye a mérvadó az ellenzéki előválasztásról.

Márki-Zay: Megcsináltuk

Budapesten kora este Megcsináltuk, Hódmezővásárhelyen késő este Mögcsináltuk címmel tart eredményváró rendezvényt Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje.

A hódmezővásárhelyi polgármester csongrádi egyéni választókerületében a DK-s Mucsi Tamással küzd a jelöltségért, jó esélyekkel, de a budapesti eredményváró mintha azt sejtetné, hogy Márki-Zay abban is bízik, hogy a kormányfőjelöltek versenyében bekerült a második fordulóba.

A miniszterelnök-jelölti verseny folytatódhat

Az egyéni választókerületekben ma biztosan eldől a verseny, a miniszterelnök-jelölti előválasztás azonban kétfordulós, csak akkor derül ki ma, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója, ha valamelyik jelölt megszerezte a szavazatok több mint felét. Ha nem, akkor második fordulót tartanak, ahová az első három helyezett jut be, feltéve, hogy elérték a 15 százalékos szavazatarányt.

Tizenkét választókerületben nem kell izgulni

Tizenkét egyéni választókerületben már biztosan tudjuk, ki indul a Fidesszel szemben, mivel 11 helyen verseny sem volt, Zuglóban pedig az MSZP-s Tóth Csaba visszalépése után maradt ellenfél nélkül a momentumos Hadházy Ákos.

Az eredményeket az alábbi térképeken követjük majd:

634 ezren szavaztak

Kedden este véget ért az ellenzéki előválasztás első fordulója, este negyed tízkor regisztrálta a rendszer az utolsó online szavazatot.

A szervezők tájékoztatása szerint előválasztás első fordulójában összesen 633 811-en vettek részt személyesen vagy online.

Az eredmények összesítése szerda reggel kezdődött, megyénként, és folyamatosan közlik majd őket.

Olvasói sztorik