Belföld

Tizenöt évre írt alá a Gazprommal a magyar állam

MTI / Kiss Dániel
MTI / Kiss Dániel

Tizenöt évre írt alá az orosz Gazprommal a magyar állam – jelentette be hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A megállapodás az MTI közlése szerint tíz plusz öt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére is.

A szerződés fixen évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik.

Ezt a mennyiséget az orosz Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől.

Magyarországon az energiaellátás biztonsági, szuverenitási és gazdasági, nem pedig politikai kérdés. A lakásokat, házakat, családi otthonokat politikai állásfoglalásokkal kevésbé, gázzal annál inkább lehet fűteni, és ugyanez igaz az ipar működőképességére is

– magyarázta a miniszter.

Azt még augusztus végén jelentették be, hogy egyezség jött létre a Gazprommal a szeptember végén lejáró szerződés helyébe lépő, újabb hosszú távú magyar-orosz gázvásárlási szerződés részleteiről. Az aláírási ceremónián Jelena Viktorovna Burmisztrova, a Gazprom elnökhelyettese is beszédet mondott. Ő arról beszélt, hogy a klímacélok teljesítése érdekében különösen fontos ennek a biztonságos és hozzáférhető energiaforrásnak (a gáznak) a használata.

Az Európai Unió gázfelhasználásának negyvennyolc százaléka tavaly a Gazpromtól származott, és az idei év első hét hónapjában huszonhárom százalékkal nőttek a vállalat európai irányú szállításai – érzékeltette Szijjártó, hogy az EU milyen mértékben van kitéve az oroszországi gáztól való függésnek. A miniszter hozzátette: az EU gázfelhasználása tekintetében a második helyen a norvég források álltak, az előző évben huszonnégy százalékkal.

A Gazprom földgázexportja a vállalat által rendelkezésre bocsátott adatok alapján az utóbbi években az alábbiak szerint alakult:

A magyar külügyminiszter szerint annyira jó sikerült a megállapodás az oroszokkal, hogy ennek köszönhetően szerinte hosszú távon megőrizhetők a „rezsicsökkentés vívmányai”. Mint mondta, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.

Az ukrán külügyminisztérium a bejelentés után közleményt adott ki, amelyben meglepetésének és csalódottságának ad hangot, amiért a magyar állam Ukrajnát elkerülő útvonalon való szerződést kötött az oroszokkal. Az ukrán külügyi tárca azt írta, a döntés

a Kreml kedvére és Ukrajna nemzeti érdekei, valamint az ukrán-magyar kapcsolatok kárára

született, és nem felel meg az 1991-es ukrán-magyar alapszerződésben lefektetett elveknek. Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint Magyarországnak továbbra is előnyösebb lenne az ukrán tranzitútvonal használata, ami lehetővé teszi a legrövidebb úton biztonságosan eljuttatni a gázt Európa országaiba.

Az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő budapesti ülését szeptember 29-30-án tartották volna meg, de ez a jelek szerint az orosz-magyar üzlet miatt ez most elmarad, az ukrán fél legalábbis az ülés elnapolását kezdeményezi, mert – mint a közleményben írják –

a magyar-orosz gázszerződés jelentősen befolyásolja Ukrajna és Európa energiabiztonságát, a kockázatok és fenyegetések sokoldalú elemzését igénylő új körülményeket teremt, valamint a régió országai cselekvésének összehangolását igényli a negatív következmények minimalizálása érdekében.

Ukrajna emellett az Európai Bizottsághoz fordul, tőlük azt kéri: állapítsa meg, hogy a magyar-orosz gázszerződés megfelel-e az európai energiaügyi szabályoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik