Belföld

Egy saroktelek miatt recseg-ropog az ellenzéki együttműködés Újbudán

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Eközben a XI. kerületi Fidesz ártatlannak tetteti magát az ügyben, holott az Ulászló utcai telek beépítési projektjét még az ő ciklusuk idején indították el.

Érdekes politikai laboratórium alakult ki az utóbbi bő másfél évben Budapest XI. kerületében. Arról gyűlnek a tapasztalatok Újbudán, miként is viselkedhetne egy esetleges kormányváltás után a mostani, széttagolt ellenzék, illetve a jelenlegi kormánypárt. Az egyik látványos kísérletet „saroktelek-ügynek” hívja a Kosztolányi Dezső tér környékének népe, a történetet április 24-én mi is bemutattuk.

Mi is ez a saroktelek?

Egy öreg fákkal benőtt, elhanyagolt, zöldfelületben bővelkedő, alig beépített ingatlant, azaz egy egykori tüdőgondozót és egészségügyi létesítményt megpróbál eladni az önkormányzat. A helyzetet bonyolítja, hogy az Ulászló utca 58. szám alatti telek tulajdoni hányadának mintegy harmada sokáig az államé volt, az azt képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) többek közt azzal a feltétellel adta át a XI. kerületi önkormányzatnak, hogy nem idegenítheti el még sokáig (magyarán nem adhatja el). Az is a feltételek között szerepelt – és az önkormányzat is így kérte az ingatlanrész átadását –, hogy „önkormányzati lakásgazdálkodási feladatok megoldására és intézményi elhelyezésre” használják majd fel.

Kapcsolódó
Ősfás paradicsomkertért feszült egymásnak egy városnegyed és Újbuda
Közel a Kosztolányi térhez egy elhanyagolt, de fákkal szegélyezett, romos volt sztk-épületekkel terhelt telek várja sora jobbra fordulását. Az önkormányzat soklakásos társasházat vizionál, a környékbeliek aggódnak.

Fontos kiemelni, hogy mindez még az előző, fideszes kerületvezetés idején történt, ahogy az is, hogy cirka 30 millió forintért terveket is készíttettek a telekre, ahova két, összekapcsolt, hatszintes társasház épülne, a földszinten orvosi rendelővel, mélygarázzsal és a rendelési időben talán használható – a jelenleginél jóval kisebb zöldfelülettel, ugyanis sok fát ki kellene vágni. Mindenesetre a telek eladására a pályázatot idén írta ki az új, ellenzéki többségű önkormányzat, május 6-ig lehetett jelentkezni az ingatlan megvételére és beépítésére.

A saroktelek környékén lakó civilek egészpályás letámadást indítottak, így már két aláírásgyűjtés is zajlik párhuzamosan. Az első a Szabad A Hang oldalán indult el Legyen közpark a Saroktelek! néven, és cikkünk írásakor már 4100-nál többen is aláírták (úgy tudjuk, kerületi politikusok is, így a körzet önkormányzati képviselője, az LMP-s Kreitler-Sas Máté, valamint a fideszes Szabó László és a Mi Hazánk politikusa, Novák Előd is). Egy másik aláírásgyűjtés a Petíciók.hu oldalon rajtolt el kicsit később, ez a címéből adódóan (Tiltakozás az újbudai zöldterületek kiárusítása ellen!) a kerület komplett ingatlanpolitikáját vette célba, és 206 szignónál tart.

Sarokteleki politikai labor

De térjünk vissza a politikai laboros vonalra. Az események a következőképpen vázolhatók fel: egy, a Fidesz által elindított projektet továbbvisz az ellenzéki önkormányzat, mire a Fidesz támadni kezdi magát a projektet, a kerületi balközép koalícióban pedig hasadások keletkeznek. Úgy tudjuk, a saroktelek beépítését inkább a DK és MSZP soraiba tartozó politikusok támogatják, amit a DK-s László Imre polgármester megszólalása is bizonyít. A Facebookon írt arról, hogy tiszta vizet akar önteni a pohárba: a saroktelek ügyét az előző, fideszes városvezetéstől örökölte a kerület. László így folytatta:

A Hoffmann Tamás vezette önkormányzat a tervekre és az ingatlan kiürítésére már csaknem 100 millió forint közpénzt elköltött, miközben egyetlen lakossági fórumot vagy egyeztetést sem tartottak az ügyben.

A jelenlegi polgármester szerint a pályázatot a jogszabályoknak megfelelően írták ki, azt az ellenzéki összefogás mindegyik pártja támogatta, a különböző párti alpolgármesterek sem éltek kifogással. László azt állítja: gyermekorvosi rendelő lesz az új épületben, ráadásul a teljes ház sokkal kisebb lesz, mint amekkorát a kerületi építési szabályzat megengedne – ezt Hintsch György MSZP-s alpolgármester harcolta ki. Többször hangsúlyozza a posztban, hogy egy nehezen megoldható problémát örököltek, holott a helyzet nem annyira bonyolult: az ingatlan elidegenítési tilalom alatt áll, azt nem lehetne eladni (legrosszabb esetben az egyharmad tulajdonrész visszaszállna az államra). Azt is hozzá kell tenni, hogy az ingatlan eladását a mostani kerületvezetés forszírozta, mondván, saját erőből nem tudnák felépíteni a társasházat.

Eközben az Újbuda egyik alpolgármesterét is adó Momentum kerületi frakciója május 3-án, hétfőn bejelentette, hogy nem áll bele a projektbe. Orosz Anna alpolgármester szerint az öt momentumos nem fogja megszavazni, hogy a pályázaton befutott leendő vevőhöz kerüljön az ingatlan, amikor a kerület képviselő-testülete végső döntést hoz az eladásról. Elnézést is kért a korábbi döntésben való részvételükért:

A Saroktelek beépítéséről az előző, fideszes városvezetés döntött, ők dolgoztatták ki az épület terveit és kérvényezték az építési engedélyt a meglévő konstrukcióra. Bár tudtuk, hogy a pályáztatást követi egy eladásról szóló testületi döntés, hibáztunk abban, hogy a telek jelenlegi építési engedéllyel történő pályáztatását megszavaztuk. Ezért elnézést kérünk a helyiektől!

A Momentum szerint amúgy a kormányzati elvonások okán van szükség a kerületi, önkormányzati tulajdonú ingatlanok egy részének eladására. Eközben az LMP pártvezetői szinten állt bele a kérdésbe, Schmuck Erzsébet társelnök írásbeli kérdést intézett (május 13-i válaszadási határidővel) Mager Andreához, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez. Azt tudakolta, a kerülettel való megállapodásban szereplő funkciót, azaz a „lakásgazdálkodást és intézményi elhelyezést” lecserélhetnék-e „közparkok és egyéb közterületek kialakítása és fenntartása” célra. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt sajátos módon csempészte be magát a saroktelek-ügybe: az egyik kerületi civil, Simonyi Balázs színes, vicces plakátokat alkotott, a párt ezeket nyomtatta, majd függesztette ki az ingatlan kerítésére.

Szintén érdekes szál, hogyan reagált a helyzetre a helyben ellenzékbe került Fidesz. Kommunikációjuk arra épül, hogy nem említik a tényt, miszerint a beépítést még a Hoffmann Tamás-féle önkormányzat kezdte el előkészíteni, de azt hangsúlyozzák, hogy a mostani baloldali kerületvezetés akarja elkótyavetyélni a területet. Simicskó István, a választókörzet fideszes országgyűlési képviselője is tájékozódott annál a jegyzőnél, Kremzner Zsuzsannánál, aki már a fideszes kerületvezetés idején, 2016-tól hivatalban volt és van ma is.

A jegyző is az ismert álláspontot képviselte: azért kell eladni és beépíttetni a telket, hogy legyen az önkormányzatnak pénze kialakítani a földszinti rendelőt, ráadásul, ha ezt elmulasztja, az MNV elállhat a tulajdonrésze átadásától.

A XI. kerületi Fidesz is közleményt adott ki a Facebook-oldalán, ebben felszólítja a kerület mostani vezetését, hogy ne árusítsa ki a kerület ingatlanait. Azt is írják, „sem a zöld területek megvédése, sem az épített környezet megóvása nem fontos az Újbudát jelenleg irányító erőknek”. Ez a megállapítás annak tükrében igen furcsa, hogy a kerület legtöbb, jelenleg is zajló nagy építkezése még bőven a Fidesz kerületi regnálása alatt indult (elég a sűrűn beépítendő nádorkerti–Kopaszi-gáti városrészre gondolni a Mol-felhőkarcolóval). Még az előző cikkünk idején megkerestük Hoffmann Tamás volt kerületi polgármestert, aki azóta sem válaszolt, a Facebook-oldalán pedig a kerülettel (így a saroktelekkel sem) nem foglalkozó, pártpolitikai posztok vannak többségben, így az ő álláspontja nem ismert ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik