Gazdaság

Rahimkulovék cége viheti a gellérthegyi Elekes-villát

Google Street View
Google Street View
Rejtély, de nem került helyi védelem alá a százéves csodaszép villa, bár felújításra köteleznék a vásárlót. Akadnak azért kiskapuk.

Az utóbbi időben nagy nyilvánosságot kapott, hogy a kormányzati elvonásokra hivatkozva Újbudán elkezdtek ingatlanokat kiárusítani. A XI. kerületi önkormányzat emiatt folyamatos vitában áll kerületi civilekkel és a helyben ellenzékben lévő fideszesekkel, Mi Hazánk-tag Novák Előddel. Több cikkben bemutattuk a civilek harcát az Ulászló utcai saroktelek ügyében, amit végül nem ad el az önkormányzat és nem építtet oda senki társasházat, de többek közt az albertfalvai piac épületéről is megy a vita.

A hegyen is van egy cifra ház, amit eladnának: a Ménesi út 16. alatti Elekes-villa, volt habilitációs központ. Az épülettel foglalkozó Ménesi16 blog most arról ír, kedden fog dönteni arról az újbudai képviselő-testület, eladja-e a százéves villát. Már vevőjelölt is van, a Startimmo Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft., ami nettó 462 millió forintos ajánlattal jelentkezett be.

A Startimmo többségi tulajdonosa Ruszlan Rahimkulov, aki Megdet Rahimkulov milliárdos orosz üzletember egyik fia, Magyarországon sok ingatlanbizniszben vettek részt már.

A helyiek attól félnek, a Ménesi út 16. gyönyörű villája a magántulajdonos kezei közt bontás áldozata lenne és valami túlméretezett, nem környezetbe illő tömb épülne a helyébe. Hiába kérték a DK-s László Imre polgármester vezette városházát, nem helyezték helyi védelem alá a villát. Ugyanakkor a kerület vállalásokra kötelezi a vásárló céget.

Úgy oldanák fel a helyzetet Lászlóék, hogy a Startimmónak kötelező lesz helyi védettségért folyamodnia, fel kell újítania a villát, biztosítékul pedig az önkormányzat fenntartaná a visszavásárlási jogot, és elidenegítési tilalmat is életbe léptethetnének (magyarul nem lehetne olyan, hogy a Startimmo nem újít fel, de továbbértékesít). A cégnek hat hónapja lesz a felújítás elkezdésére, az önkormányzat a renoválás első kalapácsütéseitől kezdve 15 napon belül leszedi a tulajdoni lapról a visszavásárlási és elidenegítési jogot.

Ami rizikós, hogy ha a Startimmo igazolni tudja független szakértővel, hogy az épület nem felújítható, urambocsá’ menthetetlen, akkor mindez nem áll fenn (az nincs megnevezve a blog által bemutatott előterjesztésben, hogy ez a bontásra való rábólintást jelenti-e). A helyi védettség pikkpakk megadható lenne, és ez a zárómondat is borzolja a kedélyeket a környékbeliek közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik