Belföld

Kinőtt egy vendégház a cecei fideszes képviselő birtokán, de a bevallásából kimaradt

  • Vendégházat talált Hadházy Ákos Cece külterületén, amely Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő tulajdonában van. Az alig néhány éve, minden bizonnyal pályázati pénzből felhúzott épület azonban kimaradt a kormánypárti politikus egyébként igen terjedelmes vagyonnyilatkozatából.
  • A kormánypárti politikus elismerte, hogy a terület valóban az őve, a vendégházhoz azonban állítása szerint nincs semmi köze, bérleti szerződéssel került a szántóföldjére.

Hadházy szerdai Facebook-posztja szerint a kormánypárti képviselő vagyonbevallásában a rengeteg földterület, szőlő és erdő mellett csupán egy tanyának nevezett, 220 négyzetméteres épület szerepel a vagyonelemek között. Ez a képviselő lakóháza, amely egy szintén jelentős méretű birtokon áll. A szomszédságban található 3,2 hektáros területen kinőtt hatalmas vendégházat – amely 2017. augusztus 1-je óta fogadja vendégeit – viszont sehol sem tüntette fel a fideszes politikus. A politikus 2020-as vagyonnyilatkozata szerint ez a 2000-ben vásárolt terület csak szántóból, szőlőből és nádasból áll.

A tulajdoni lapon viszont egyértelműen feltüntették, hogy Varga a szántóterületet „szálláshely” címszó alatt is hasznosítja.

Hadházy szerint a booking.com oldalon – ahol a terület helyrajzi száma is megtalálható – az olvasható, hogy a vendégházat a Dél-Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment (DMTDM) Egyesület üzemelteti. Az egyesület, amelyet a képviselő felesége, anyósa és sógornője gründolt, 2013-ban 50 milliós EU-támogatást kapott, a Darányi-tervből pedig további 8 millió forinttal támogatták.

A DMTDM honlapja szerint az alapítók között ott volt Varga képviselő felesége és több rokona, sőt a szintén általuk létrehozott Bikácsi Nőegylet is.

A szállásfoglalási oldal adatai szerint egyébként a nem igazán frekventált helyen fekvő vendégház árait sem igazán vendégcsalogató módon alakították ki. A ház ugyanis csak egyben bérelhető ki éjszakánként 90 ezer forintért, és legalább két éjszakát kell lefoglalnia annak, aki minden áron ott akar megszállni.

Bár 2015 óta „működnek”, a booking.com-on csak ketten értékelték a szállást, abból az egyik stílusa alapján könnyen lehet, hogy a vendéglátó volt maga, a másik egy odatévedt francia, aki panaszkodik a vihar után szinte járhatatlan földútra…

– írta Hadházy hozzátéve, hogy az EU-s nyilvántartásban nincsen nyoma annak, hogy az egyesület mire kapta az 50 milliós támogatást. A közbeszerzési értesítő szerint annyi biztos, hogy 20 milliót költöttek a székhelyük felújítására, 19 milliót pedig „az egyesület munkájához szükséges eszközökre”. Az ellenzéki képviselő szerint így nem tudni, hogy a hatalmas vendégház miből épült.

A 24.hu megkereste Varga Gábor képviselőt, hogy vajon miért nem tüntette fel a birtokára épített vendégházat a vagyonnyilatkozatában.

A képviselő válaszában azt írta:

A vendégháznak helyt adó teleknek vagyok csak a tulajdonosa több mint 20 éve, amelyet a beruházást végző egyesület bérleti szerződésben rögzített feltételekkel bérel tőlem néhány éve. Az ingatlanon felépített vendégháznak nem vagyok tulajdonosa semmilyen arányban, a vendégház építési beruházását nem én végeztem, ebből kifolyólag ahhoz semmilyen Európai Uniós és hazai költségvetési támogatást nem vettem igénybe.

Varga szerint a telek és a rajta lévő felépítmény tulajdonjoga teljesen elkülönül egymástól, ez az oka, hogy miért nem szerepelteti a vagyonnyilatkozatban a házat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik