Belföld

Nem adott határidőt Budapest a kormánynak Fudan-ügyben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Nem tájékoztatja külön Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntéséről Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnökét, mivel a támogatást még nem vonta meg Budapest a 2023-as atlétikai világbajnokságtól, csak kilátásba helyezte ezt – felelte a 24.hu kérdésére az önkormányzat sajtóosztálya. Érdeklődtünk arról is, hogy Fudan-ügyben szabtak-e határidőt a kormánynak, erre azt válaszolták, hogy ilyet még nem adtak, mert jelenleg még folynak a tárgyalások. Ugyanakkor ha nem jutnak dűlőre, később akár konkrét ultimátumot is adhatnak.

Amint arról beszámoltunk, Karácsony azért kezdeményezte a támogatás visszavonását, mert szerinte a kormány a Fudan-törvénnyel megszegte a Diákvárosról szóló ígéretét. A szerdai döntést Facebook-oldalán így összegezte:

Döntött a Fővárosi Közgyűlés: ha nem épül meg a Diákváros, ha a kormány továbbra is a kínai érdekeket akarja kiszolgálni a magyar adófizetők pénzéből, akkor nem lesz atlétikai világbajnokság sem. A Fidesz a magyar fiataloknak olcsó lakhatást biztosító Diákváros helyére egy kínai fizetős elitegyemet akar építeni, a budapestiek egészségére kialkudott forrásokat sem biztosítja.

Az általa beterjesztett határozati javaslat ennél konkrétabban fogalmaz a feltételről:

Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni bármelyik, eredetileg a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén.

Az Átlátszó a budapesti döntés napján publikált cikke szerint a kormány máris közel 14 milliárd forint értékű közvagyont ad át az alapítványnak ingatlan és számlapénz formájában.

Kerestük a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget is, hogy megtudjuk álláspontjukat a közgyűlési döntésről, ám egyelőre nem reagáltak megkeresésünkre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik