Belföld

Luxusjacht-kikötőket vizionál Palkovics a Fudan-kampusz helyén

MTI/Máthé Zoltán
MTI/Máthé Zoltán

Amint arról már beszámoltunk, Budapest nem támogatja a 2023-as atlétikai vb rendezését, ha a kormány kitart a Fudan-projekt mellett. A fővárosi közgyűlés erről szerdán döntött rendkívüli ülésén, ahol 18-13 arányban szavazták meg a Karácsony által beterjesztett határozatot. Palkovics László innovációs miniszter, aki a Fudan-projekttel kapcsolatos tennivalókért kormánybiztosként felelős, a főváros döntését az atv.hu szerint úgy kommentálta:

Már nem tudjuk, mit mond Karácsony főpolgármester úr, nem tudjuk értelmezni. Nem értjük, hogyha előző nap még vétóról beszél, miért nem szavaztatta meg a közgyűlést az atlétikai világbajnokság vétójáról

A Karácsony által beterjesztett határozati javaslat, amelyet a közgyűlés végül elfogadott, így szól:

Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén.

Karácsony korábban a Diákváros kollégiumi komplexum – illetve később a kínai Fudan Egyetem tervezett magyarországi kampusza – számára kijelölt telkeket a legértékesebb budapesti fejlesztési területek egyikének nevezte. Palkovics miniszter erről az atv.hu híradása szerint így beszélt:

Rossz érzésem van, amikor a főpolgármester úr az ország legfejleszthetőbb területéről beszél, talán már nem is Diákvárost, hanem luxus jacht-kikötőket, luxus apartmanokat lát.

A kínai Fudan Egyetem magyarországi intézményének megágyazó vagyonkezelő alapítványt rekordsebességgel – múlt péntekről hétfőre – jegyezte be a bíróság. A feltűnően gyors eljárás mellett a kormány ráadásul máris közel 14 milliárd forint értékű közvagyont ad át az alapítványnak ingatlan és számlapénz formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik