Közélet

Hivatalos: Budapest nem támogatja a 2023-as atlétikai vb rendezését, ha a kormány kitart a Fudan mellett

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Betartotta ígéretét a főpolgármester, bár a határozatban hagytak egy egérutat a kormánynak.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester pár napja jelentette be, hogy mivel a kormány megszegte a szavát, és a Fudan Egyetem kampuszát építi a tervezett Diákváros helyére, a kormány és a főváros alkuja sem áll többé. Kijelentette, hogy Budapest emiatt eláll a 2023-ra tervezett atlétikai világbajnokság támogatásától, de a döntést a Fővárosi Közgyűlésre bízza.

A közgyűlés szerdán döntött is, megszavazva, hogy Budapest ne támogassa a vb-rendezést abban az esetben, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt.

A Karácsony által beterjesztett határozat szövege így szól:

Budapest főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazda városa lenni a Budapesti Diákvárosnak szánt területnek a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére vagy egyébként a kínai elitegyetem campusa fejlesztéséhez való átadása esetén.

Volt egy másik javaslat is, a DK-s Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesé, ez azt tartalmazta, hogy a főváros – feltétel nélkül – visszavonja a vb megrendezéséhez adott hozzájárulását, mivel a kormány megszegte a Budapesttel kötött megállapodását.

A Fidesz ugyanakkor azzal érvel, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek nincs szava az ügyben, hisz a Magyar Atlétikai Szövetség pályázta meg és nyerte el a rendezési jogot, a kormány támogatásával. Karácsony viszont korábban azt mondta, beszélt Sebastian Coe-val, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével is erről, aki tudomásul vette a támogatás megvonásának lehetőségét.

(Kiemelt képünkön az épülő fővárosi atlétikai stadion látható.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik