Belföld

Népszavazás lehet belőle, átengedték Karácsony Gergely Fudan Egyetemről szóló kérdését

Átengedte hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármester a Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdését, mégpedig ellenszavazat nélkül. A kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Karácsony így kommentálta a döntést a Facebookon: „Most az kell, hogy a Fidesz trolljai ne támadják meg ezt a döntést. Ha így lesz, szeptember 15-e után kezdődhet az aláírásgyűjtés. Meg fogjuk menteni a Diákvárost, meg fogjuk akadályozni, hogy a magyar családok eladósításával a kormány a kínai érdekeket szolgálja ki a vidéki fiatalok boldogulása helyett.”

Több kérdését azonban nem engedte át az NVB:

  • az autópályák üzemeltetésének privatizálásáról szólót 8-5 arányban elutasították: Ezt: Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról szólót 9-4 arányban utasították el. Ez így szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Szintén elutasították a 60 év felettieknél ingyenes antitesttesztről szóló indítványát, amely így szólt: Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

Karácsony az ülés előtt azt nyilatkozta: ha nem hitelesítik mind az öt, általa feltett kérdést, akkor a Kúriához fordulnak.

Az NVB az álláskeresési járadék folyósításáról szóló beadványt (Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen) 10-3 arányban támogatta, vagyis a bizottság itt nem látta akadályát a népszavazás kiírásának.

A főpolgármester július 21-én jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez. Egy hét múlva kiderült: a kormány szintén július 21-én benyújtott népszavazási kérdéseivel szemben Karácsony csomagja hátrányba került.

(Via RTL Klub, 444.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik