Belföld

Átlátszó: Csaknem 14 milliárdot pakol bele a kormány a Fudan-alapítványba

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Rekordsebességgel – péntekről hétfőre – jegyezte be a bíróság a kínai Fudan Egyetem magyarországi intézményének megágyazó vagyonkezelő alapítványt. A feltűnően gyors eljárás mellett a kormány ráadásul máris közel 14 milliárd forint értékű közvagyont ad át az alapítványnak ingatlan és számlapénz formájában – derített ki az Átlátszó.hu. Mint írják, az alapítvány bejegyzését megelőzően már 600 millió forint készpénzt ügyvédi letétbe helyezett a magyar állam. Ami pedig ennél is értékesebb, azok a Fudannak szánt állami telkek, amelyekre eredetileg a Diákváros nevű kollégiumi komplexumot tervezték volna. A telkek összértékét az Átlátszó által megismert alapítványi iratok szerint összesen 13 milliárd 310 millió forintra taksálja a kormány. Ez a szám mindeddig ismeretlen volt.

A hétfőn bejegyzett Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány alapító okirata kimondja, hogy az

az alapító (…) az alapítvány részére juttatott vagyont nem vonhatja el és nem követelheti vissza.

Így tehát az is kérdés, hogy a Karácsony Gergely által bő egy hónapja benyújtott, majd a Nemzeti Választási Bizottság által szintén hétfőn hitelesített népszavazási kérdés alapján, vagyis egy sikeres Fudan-népszavazás esetén vajon vissza lehet-e majd szedni az alapítványba kipakolt közvagyont.

Mint azt korábban mi is megírtuk, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét a múlt pénteken közleményében jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az erről szóló közleményben azt írták, hogy az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése, amelyet követően az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Karácsony Gergely főpolgármester Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdését hétfőn engedte át a Nemzeti Választási Bizottság, mégpedig ellenszavazat nélkül. A népszavazási kérdés így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Az Átlátszó szerint nem véletlen, hogy a Fudan-alapítvány pénteken beadott bejegyzési kérelmének már hétfőn eleget tett a bíróság, hiszen Palkovics ezzel nem mást, mint a Sárhegyi és Társai ügyvédi irodát bízta meg.

Az ügyvédi iroda névadója, Sárhegyi Zoltán 2013 óta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fideszes delegáltja, neki így tehát a Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén is volt a Fudannal összefüggő teendője.

Karácsony népszavazási kérdését a testület ellenszavazat nélkül engedte át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik