Belföld

Csütörtöktől ingyenes a közösségi közlekedés a 14 éven aluliaknak Budapesten

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy csütörtöktől ingyen használhatják a fővárosi közösségi közlekedést a 14 éven aluliak, olvasható Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleményében.

Ennek értelmében már holnaptól, azaz szeptember 2-től a fővárosi közösségi közlekedési járatokon díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluli fiatalok.

Mint írták, ezzel a lépéssel megállítható a közösségi közlekedéstől elpártolók számának növekedése, ami a covid időszaka alatt annak ellenére nőtt még tovább, hogy a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más terekben.

Reményeink szerint akár a covid előtti szintre is nőhet a közösségi közlekedéssel utazók száma: a 14 éven aluliak ingyenes utazásával nemcsak ők, de a szüleik is visszacsábíthatók ide, miközben pozitív hatásként jelenik meg a jövő generációjának tudatos közlekedésre való nevelése

– áll a közleményben.

Úgy folytatták, egyúttal családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében, miközben a Fővárost sem éri anyagi veszteség: ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudják érni, hogy a szülő közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós, tehát nem okoz többletkiadást a költségvetésnek.

Ehhez az szükséges, hogy megközelítőleg havonta 10 ezer bérlettel több legyen értékesítve a felnőtt utazók részére a 2021-es átlaghoz képest.

Kapcsolódó
Hivatalos: Budapest nem támogatja a 2023-as atlétikai vb rendezését, ha a kormány kitart a Fudan mellett
Betartotta ígéretét a főpolgármester, bár a határozatban hagytak egy egérutat a kormánynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik