Belföld

Az orosz Metalloinvest vinné a Dunaferrt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az oroszországi Metalloinvest néhány hónapon belül az ISD Dunaferr Zrt. tulajdonosává válhat – idézte az Argus Media értesülését a Világgazdaság. Az Argus Media úgy tudja, hogy a vasmű oroszországi tulajdonosa, a Vnyesekonombank az említett érdeklődővel tárgyal. A banki forrásokon alapuló hír szerint a Metalloinvest át is alakítaná a Dunaferrt, és rövid időn belül átvenné a napi irányítását. Honlapja szerint a Metalloinvest az USM Metalloinvest LLC-é, amelynek honlapja Aliser Usmanovot, Vlagyimir Skocst, Farhad Mosirit és Ivan Sztresinszkijt sorolja fel tulajdonosként.

A Dunaferrnek május vége óta nincs legitim, a cégbíróságon bejegyzett vezetője. Hónapok óta zajlik az iszapbirkózás a cégvezetésért. A Dunaferr a közelmúltban több olyan közgyűlést tartott, amelyet a vezetése jogszerűtlennek tartott, mert az azon megjelent személyeket nem ismerte el a tulajdonos képviselőinek. Igaz, eközben a menedzsment is lejárt megbízatással látta és látja el ma is a feladatát.

A dunaújvárosi társaság közvetlen tulajdonosa a ciprusi Steelhold Ltd., amelytől sokszoros áttételen át vezet az út az orosz bankhoz. Az egyik legfontosabb közbenső lépcső az ukrajnai Donbassz Ipari Szövetség – angol nyelvű neve alapján a rövidítése ISD –, amely korábban lényegében az egész Dunaferrt ellenőrizte, ma viszont a Donbassz többsége a Vnyesekonombanké. A Dunaferr 2019-et több mint 54 milliárd forintos mínusszal zárta, az árbevétele pedig a 2018-as közel harmadával esett. 2020-as adatokat nem tett közzé a társaság.

Kapcsolódó
Stummer felszólította Kubatovot, hogy kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse a dunaújvárosiakat
A nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint a zsoldoshadseregek veszélyt jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik