Belföld

Haldoklik a magyar málnatermesztés

Varga György / MTI
Varga György / MTI

A 2021-es év fagyos tavasza oly sok más zöldség és gyümölcs mellett a málnának se kedvezett. Tavaly óta több málnatermesztő országban is csökkent a málna termőterülete, ezzel együtt pedig a termés is – írta meg az Agrárközgazdasági Nonprofit Kft. legfrissebb agrárpiaci jelentése alapján az Agrárszektor.

A KSH adatai szerint az ezredfordulón 1500 hektáron termesztettek málnát Magyarországon. Azóta a málna termőterülete folyamatosan csökken. A KSH adatai szerint 2020-ban 253 hektárról 492 tonna málnát takarítottak be, ami 56 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a friss és a fagyasztott málna külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a friss málna behozatala (döntően Spanyolországból és Németországból) 20 százalékkal csökkent, 369 tonnát tett ki, a kivitele viszont nem érte el az 1 tonnát, ami százalékos csökkenést jelent az előző évihez képest. Az idei év első öt hónapjában a friss málna beszállítása 6 százalékkal, 187 tonnára csökkent az előző esztendő azonos időszakához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi málna a 24. héten jelent meg a kínálatban. A málna termelői ára 34 százalékkal 2225 forint/kilogrammra emelkedett a 2021-es év 24-32. hetében az előző esztendő azonos periódusához képest.

Szerbia a legnagyobb málnatermelő Európában, a szerbiai statisztikai hivatal júliusi jelentése szerint a termés 26,5 százalékkal emelkedhet az idén tavalyhoz képest. Lengyelországban a termőterület 27-30 ezer hektár, a termés 76 és 130 ezer tonna között alakult az elmúlt években. Szakértők szerint az idei évben a kedvezőtlen időjárási viszonyok hátráltatták a málna érését az országban. Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt kevesebb málnára számítanak.

Az Eurostat adatai szerint az EU belső piacán Spanyolország a legnagyobb frissmálna-exportőr, a vezető importőr pedig Németország. Az unió frissmálna-külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2020-ban: a behozatal 3 százalékkal nőtt, vagyis 40,4 ezer tonnát tett ki, a kivitel viszont 9 százalékkal, 27,6 ezer tonnára csökkent az előző évihez képest. Az unió legnagyobb fagyasztottmálna-beszállítója Szerbia volt, ahonnan 75,9 ezer tonna érkezett 2020-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik